Liturghie arhierească la Schitul Păltiniș

537

Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a liturghisit în Duminica Tomii în biserica veche a Schitului „Schimbarea la Față a Mântuitorului” din Păltiniș, județul Sibiu. Ierarhul a liturghisit împreună cu starețul așezământului monahal, protosinghelul Valeriu Luca și alți slujitori ai sfintelor altare.

Credincioșii din satele apropiate de schit au venit să se roage împreună în Duminica Tomii și au ascultat la final cuvântul de învățătură în care ierarhul le-a vorbit despre arătările Mântuitorului Iisus Hristos după învierea Sa. Părintele Mitropolit a vorbit mai apoi despre mărturia pe care o aduce Sfântul Apostol Toma despre realitatea învierii lui Hristos.

„Prezența Lui cu Trupul mort și înviat, un Trup care a ieșit prin piatra pecetluită și a intrat prin ușile încuiate, dar care nu S-a desființat ca fire umană, pentru că a putut fi atins, ne arată că a acceptat să vină după opt zile și să-i dovedească și lui Toma, care a lipsit de la prima întâlnire, realitatea Învierii. Mântuitorul împlinește această dorință a lui Toma, care a fost, de fapt, dorința noastră, a firii umane, a tuturor oamenilor. Până la momentul în care Toma L-a văzut a rămas într-o stare de nedumerire, de incertitudine,  de necredință, dar el a fost vindecat de această necredință a lui de Mântuitorul Însuși când i-a îngăduit lui și l-a chemat pe el să atingă ceea ce el nu-și imagina că se poate întâmpla. În momentul în care Toma a trecut prin simțurile lui prezența reală a lui Hristos, mărturia că El este Cel mort și înviat a exclamat o formulă care este o mărturisire de credință: «Domnul meu și Dumnezeul meu!». L-a mărturisit și ca Domn și ca Dumnezeu. Mântuitorul, însă, a adăugat ceva și acel ceva ni se adresează nouă: «Fericit ești Tomo că ai văzut și ai crezut, dar mai fericiți sunt cei care n-au văzut și au crezut”, a subliniat ierarhul.

Nou locaș de cult la Păltiniș

La Schitul din Păltiniș se lucrează la noua biserică a așezământului monahal, un locaș de cult  închinat Bunei Vestiri și Sfântul Ierarh Andrei Șaguna.

„Cu ajutorul lui Dumnezeu vom începe pictura la biserica nouă și pentru început vom picta sfântul altar. Avem pregătită schela și materialele necesare și avem binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Laurențiu pentru a începe pictura, pentru că este o lucrare grea și importantă”, ne-a spus protosinghelul Valeriu Luca.

La final, credincioșii s-au închinat raclei în care se păstrează capul Sfântului Ierarh Andrei Șaguna,  Mitropolitul Transilvaniei, adusă de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.