Liturghie arhierească la Schitul Păltiniș

1322

În Duminica a 26-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a liturghisit la Schitul „Schimbarea la Față a Domnului” situat în stațiunea Păltiniș, județul Sibiu. Ierarhul a liturghisit împreună cu egumenul schitului, protosinghelul Valeriu Luca și alți slujitori ai sfintelor altare. Sfânta Liturghie a fost oficiată în vechea biserică a schitului, locaș de cult ridicat în perioada 1925-1927. În prezent se lucrează la noua biserică a Schitului Păltiniș, locaș închinat Bunei Vestiri și Sfântului Ierarh Andrei Șaguna.

La liturghia arhierească au participat numeroși credincioși din localitățile apropiate de stațiunea montană. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Petre Laurențiu Voicu a fost hirotonit preot pentru Parohia Nou Român, județul Sibiu. De asemenea, teologul Lucian Ioan Pavel a fost hirotonit diacon.

În această duminică s-a citit Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu privire la însemnătatea Anului omagial al unității de credință și de neam și Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri de la 1918. SCrisoarea pastorală a fost citită la Păltiniș de părintele Valeriu Luca.

Bogăția spirituală

În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Laurențiu le-a vorbit credincioșilor despre învățăturile primei duminici din Postul Nașterii Domnului și i-a îndemnat să înmulțească rugăciunea și faptele bune în această perioadă premergătoare Crăciunului.

„Bunurile materiale sunt lăsate de Dumnezeu pentru existența noastră, dar și pentru a fi un examen constant. Suntem totdeauna dornici de a pune ceva deoparte, de a mai avea ceva nu doar cât e necesar, acesta fiind o lipsă de încredere în Dumnezeu Cel care ne-a dat astăzi ca să ne rămână și pe mâine și pe poimâine. În momentul în care facem din bunurile acestei lumi un scop în sine, ajungem la momentul părăsirii acestei lumi și mergem dincolo fără bunătățile acestei lumi. Mergem dincolo cu ceea ce am agonisit sufletește, de aceea Sfântul Evanghelist Luca încheie Evanghelia de astăzi cu o formulă foarte interesantă, care trebuie să fie pentru noi: «Așa se întâmplă cu cei care își adună bunuri materiale și nu se îmbogățesc în Dumnezeu». Există deci o șansă pentru noi în a ne îmbogăți în Dumnezeu, adică a avea o conștiință a apartenenței noastre la Dumnezeu și a pregătirii noastre pentru a primi darurile pe care El ni le trimite”, a subliniat ierarhul.

La final părintele Valeriu Luca i-a mulțumit ierarhului pentru slujirea liturgică la schit, iar mai apoi credincioșii s-au închinat raclei în care se păstrează capul Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, adusă de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.