Liturghie arhierească la Schitul „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul” din Rășinari

1087

Schitul „Duminica Tuturor Sfinților” și „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul” din Rășinari, județul Sibiu, a primit luni, 24 iunie, vizita Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, care a oficiat Sfânta Liturghie în biserica așezământului monahal. Credincioșii din Rășinari, din Sibiu și din alte localități apropiate de schit au venit să se roage în ziua de prăznuire a Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul la acest așezămnt ridicat acum câțiva ani în Mărginimea Sibiului. Împreună cu ierarhul au liturghisit protopopul de Săliște, Petru-Toader Damian, ieromonahi și preoți de la parohii apropiate de Schitul de la Rășinari.

Mulți dintre credincioși au îmbrăcat straiele populare în zi de Sânziene și au primit Sfânta Împărtășanie.

În cadrul Sfintei Liturghii au fost pomeniți credincioși din Rășinari și din alte părți care au sprijinit ridicarea acestui schit în apropiere de cunoscutul sat sibian.

Planul lui Dumnezeu în lume

În cuvântul de învățătură IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit despre sărbătoarea din 24 iunie, una dintre cele mai populare sărbători ale românilor.

„Astăzi serbăm un eveniment deosebit din istoria mântuirii, nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Acest mare sfânt are mai multe sărbători. Cea de astăzi, numită și Sânziene, ne apropie mai mult de taina lucrării lui Dumnezeu pe care o face în lume dincolo de înțelegerea noastră. Ni-l amintim astăzi pe Sfântul Ioan Botezătorul ca rânduit a fi Înaintemergător Domnului nostru Iisus Hristos încă dinaintea venirii lui în lume, prin rânduiala lui Dumnezeu. Dumnezeu a făcut minuni și a intervenit în istorie, alegând pe cei pe care i-a rânduit a fi slujitorii lui încă din pântecele mamei lor. (…) Sărbătoarea aceasta fiind foarte apropiată de solstițiul de vară a avut dintru început și conotații populare, agrare, de aceea s-a numit și Sânziene, nume care a fost dat și florilor. Este ziua în care se cinstește în mod special în Biserica noastră ia românească și sperăm să continue acest obicei prin care podoabele noastre, îmbrăcămintea noastră, straiele noastre populare sunt puse în valoare”, a subliniat ierarhul.

La final, credincioșii s-au închinat raclei în care se păstrează capul Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei.