Liturghie arhierească la Schitul Veștem, județul Sibiu

1324

La praznicul Înălțării Domnului, IPS Mitropolit Laurențiu a săvârșit Sfânta Liturghie la Schitul „Înălțarea Domnului” din localitatea Veștem, județul Sibiu. Ierarhul a sfințit înaite de Sfânta Liturghie un altar de vară al așezământului monahal unde vor fi oficiate slujbele religioase în sezonul călduros. Alături de ierarh s-a aflat un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte protopopul de Sibiu, Ioan Coșa, precum și mai mulți slujitori ai sfintelor altare din parohiile apropiate de așezământul monahal.

În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Alexandru Rareș Armie a fost hirotonit preot pentru Parohia Șoala, județul Sibiu.

Bucuria așteptării

În cuvântul de învățătură de la finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit credincioșilor prezenți despre praznicul Înălțării Domnului, sărbătoare care leagă cele două mari praznice, Învierea Domnului și Rusaliile.

„Mântuitorul Hristos le-a spus ucenicilor că El, coborât din ceruri, trebuie să se întoarcă la Tatăl, dar le va trimite lor pe Duhul Sfânt, Duhul Adevărului care de la Tatăl purcede și îi va învăța pe ei tot adevărul. Mântuitorul S-a desprins de pământ, S-a înălțat la Ceruri și ucenicii privindu-L au fost cuprinși de mare bucurie. Sfânta Biserică a alcătuit un tropar al praznicului care cuprinde într-o strofă poetică și melodică realitatea prăznuirii. Troparul Înălțării ne arată bucuria ucenicilor: «Înălțatu-te-ai la Ceruri, Hristoase Dumnezeul nostru, bucurie făcând ucenicilor Tăi prin făgăduința Sfântului Duh, învățându-i pe ei prin binecuvântare că Tu ești Fiul lui Dumnezeu Care ai venit să mântuiești lumea». În momentul în care ucenicii au primit această binecuvântare a făgăduinței venirii Duhului Sfânt au rămas într-o stare de așteptare. Sunt zece zile în care așteptăm sărbătoarea cea mare a Pogorârii Duhului Sfânt, sărbătoarea care stă la temelia Bisericii creștine, ca instituție dumnezeiască și omenească”, a subliniat ierarhul.

Egumena schitului sibian, monahia Epiharia Predescu i-a mulțumit ierarhului pentru vizita arhierească în zi de hram și i-a oferit în dar o icoană a Maicii Domnului.

Schitul de la Veştem este unul dintre cele mai noi aşezăminte monahale din Arhiepiscopia Sibiului. În 2007, IPS Mitropolitul Laurențiu aşeza piatra de temelie pentru biserica schitului, pe un teren donat de mai multe familii din satul Veştem, iar mai apoi au urmat lucrările de zidire a lăcaşului de cult şi a corpului de chilii. Biserica schitului este finalizată până la pictură, prin eforturile stareţei Epiharia Predescu, ale autorităţilor locale, ale multor familii de credincioşi din sat şi de mai departe.