Liturghie arhierească la Sibiu

1124

În Duminica a 23-a după Rusalii Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica „Sfânta Cuvioasă Paraschiva” din Sibiu, avându-i împreună slujitori pe părintele protopop Ioan Coșa, preotul paroh Bogdan Bunescu precum și alți slujitori ai sfintelor altare invitați. Bisericuța de la CFR-Triaj, cum mai este cunoscută, a fost plină de credincioși dornici să participe la slujba arhierească, la care răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți teologi din Sibiu.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Ilarion Făgărășanul a vorbit celor prezenți despre învățăturile ce se desprind din pericopa evanghelică a zilei, dar și despre Sfinții Ardeleni pe care îi pomenim în această duminică. Părintele Episcop a menționat că locuitorii acelor ținuturi nu s-au bucurat de vindecarea demonizatului, ci s-au gândit la paguba ce o aveau prin pierderea turmei de porci, căci fiind negustori își pierdeau câștigul din negoțul pe care îl făceau. Astfel erau foarte întristați de pierderea suferită, însă nici gând să se bucure de semenul lor care se vindecase. În Sfânta Evanghelie se spune că „locuitorii au venit să vadă ce s-a întâmplat … și s-au înfricoșat”, cauza putând fi și frica de judecata lui Dumnezeu, căci după legea lor nu aveau voie să mănânce carne de porc, iar ei poate consumau. Prin această minune Domnul Hristos a arătat dragoste față de omul pe care L-a creat arătându-și astfel și dumnezeirea Sa. De observat că cei care n-au mulțumit pentru vindecarea semenului lor, se gândeau la averea lor și nu la bunătate, la dragoste, la sufletul lor. Această dragoste a lui Dumnezeu către oameni trebuie și noi să avem și să o manifestăm către cei de lângă noi. În continuare Preasfinția Sa a făcut referire la sfinții prăznuiți în această duminică: Sfinții Cuvioși Mărturisitori Visarion și Sofronie; Sfântul Mucenic Oprea; Sfinții Preoți Mărturisitori Ioan din Galeș și Moise Măcinic din Sibiel, menționând că Sfinții Cuvioși Visarion și Sofronie au propovăduit cuvântul Evangheliei în Transilvania în secolul al XVIII-lea. Pentru credința lor creștin ortodoxă, au fost prinși de autoritățile austro-ungare și închiși în diferite locuri. Cuviosul Visarion a murit în închisoarea de la Kufstein. Nicolae Oprea era un țăran ardelean din Săliștea Sibiului care a dus la împăratul austriac o scrisoare cu plângerile românilor ortodocși din Transilvania ce solicitau păstrarea tradiției ortodoxe. Nicolae a fost întemnițat tot la Kufstein, de unde nu s-a mai întors. Sfântul Moise Măcinic din Sibiel a fost hirotonit la București pe la 1746, și pentru că vorbea împotriva uniației, a fost întemnițat la Sibiu. Mai târziu a mers la Viena cu plângerile românilor din sudul Transilvaniei, dar a fost întemnițat și el la Kufstein, împreună cu Nicolae Oprea. Preotul Ioan din Galeș a mărturisit, de asemenea, în Transilvania fiind închis în mai multe închisori austriece, iar la urmă la Kufstein, unde a și murit.

„Mulțumim Înaltpreasfințitului nostru Mitropolit Laurențiu care a binecuvântat ca să vin în mijlocul vostru pentru a ne ruga împreună în ziua cinstirii Sfinților români Transilvăneni și împreună să ne bucurăm de această frumoasă și binecuvântată zi. Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți, sănătate și ajutor să vă dăruiască”, a încheiat Ierarhul cuvântul Său.

Câteva cuvinte a spus apoi și părintele protopop Ioan Coșa. „Prin prezența Preasfințitului părinte Ilarion Făgărășanul în mijlocul comunității dumneavoastră, astăzi se revarsă har peste har și binecuvântare peste binecuvântare. Pentru că de multă vreme aici nu a mai poposit un arhiereu, iată cu dragostea părintelui Bogdan Constantin, a putut să fie posibil acest lucru. Sfinții Românii Ardeleni pomeniți astăzi au mărturisit propria viață prin credința dreptmăritoare, dând mărturie bună pentru ca noi astăzi să ne putem ruga în limba română, să ne putem ruga în bisericile noastre ortodoxe. Ziua de astăzi mai este dedicată unui alt Sfânt, unui mare Cuvios, Ilarion cel Mare care a organizat monahismul palestinian. Îi ură pe această cale un călduros la mulți ani Preasfințitului Părinte Ilarion Făgărășanul”, a menționat părintele protopop.

Preotul paroh Bogdan Constantin a mulțumit Părintelui Episcop pentru că a onorat invitația de a sluji împreună în mijlocul acestei comunități, venind ca o prelungire a hramului acestei biserici, care o are ocrotitoare pe Sfânta Parascheva. De asemenea a mulțumit părintelui protopop Ioan Coșa și tuturor celor prezenți.

Tinerii studenți împreună cu credincioșii au cântat ierarhului „La mulți ani”, în timp ce Preasfințita Sa a miruit, iar părintele paroh a împărțit iconițe din partea Părintelui Episcop, pentru a avea o amintire din această zi binecuvântată.

Autor: ierod. Ciprian Păsărică