Liturghie arhierească la Tărlungeni, Braşov: Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din Arhiepiscopia Sibiului a ajuns la final

1344

Peste 700 de tineri, alături de mulţimi de credincioşi au participat duminică, 18 august, la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, la Centrul socio-cultural pentru tineret „Sfânta Eugenia” de la Tărlungeni, judeţul Braşov. Sfânta Liturghie oficiată aici a încheiat manifestările din cadrul Întâlnirii Tinerilor Ortodocşi (ITO) din Arhiepiscopia Sibiului, eveniment găzduit de Protopopiatul Braşov în perioada 16-18 august. Ierarhul a sfinţit aşezământul de la Tărlungeni înainte de Sfânta Liturghie, iar mai apoi a liturghisit pe o scenă amenajată în curte. În soborul slujitor s-au aflat vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, protopopul de Braşov, Dănuţ-Gheorghe Benga şi alţi slujitori ai sfintelor altare.

 Răspunsurile liturgice au fost date cvintetul „Anatoly” din Braşov.

Cuvântul de învăţătură de la Sfânta Liturghie a fost rostită de arhimandritul Ioachim Tomoiagă, care a tâlcuit Evanghelia citită în această duminică.

„Potolirea furtunii, venirea Mântuitorului şi scăparea Apostolilor avea să fie mai întâi de toate o lecţie de viaţă. (…) Dumnezeu, Acela în Care spui adesea că tu nu crezi, atunci când tu nu crezi în El, atunci când eşti gata să deznădăjduieşti, crede El în tine şi vine El înspre tine, face El paşi înspre tine. Totul este să ai ochii aţinţi spre Hristos şi să-L vezi venind spre tine, să înţelegi lucrarea Lui în viaţa ta”, a spus părintele Ioachim Tomoiagă.

„Voi sunteţi aleşii noştri”

La final, IPS Mitropolit Laurenţiu s-a adresat tinerilor prezenţi la ITO Braşov şi i-a îndemnat să iubească mereu tot ceea ce este românesc, să rămână fii ai Bisericii şi buni cetăţeni ai ţării.

„Nouă, tuturor, părinţii voştri şi voi ne spuneţi «părinţi», şi vă mărturisesc faptul că această calitate de părinte este cea mai mare responsabilitate pe care o are omul în această viaţă. Purtaţi semnele sfinte ale trecutului şi vă spun că sunt cele mai rezistente semne ale viitorului nostru: costumele populare. Aceste costume populare sunt la fel de sfinte ca veşmintele preoţeşti, pentru că le-au sfinţit moşii şi strămoşii noştri, le-au sfinţit cu sângele lor. Voi sunteţi aleşii noştri care trebuie să continuaţi misiunea la voi acasă, în fiecare protopopiat, prin organizaţiile de tineret, încercând să imitaţi forma de întrunire şi veţi avea multe ocazii, dacă doriţi. Să deveniţi responsabili fiecare în parte de destinul Bisericii şi al neamului”, a spus ierarhul.

Părintele protopop Dănuţ-Gheorghe Benga a mulţumit tuturor celor care au sprijinit Protopopiatul Braşov şi Arhiepiscopia Sibiului în organizarea ITO Braşov. Ierarhul a oferit diplome de recunoştinţă tuturor partenerilor în organizarea acestui eveniment al tinerilor din Arhiepiscopia Sibiului.

Sărbătoarea tinerilor din Arhiepiscopia Sibiului s-a încheiat cu o horă în curtea aşezământului de la Tărlungeni.