Liturghie arhierească la Tilișca

520

În Duminica a cincea a Postului Mare credincioșii din localitatea Tilișca, județul Sibiu, au primit binecuvântare arhierească. Sfânta Liturghie din această duminică a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, în Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul aflat în Mărginimea Sibiului.

Alături de ierarh s-au aflat eclesiarhul Catedralei mitropolitane din Sibiu, protosinghelul Emilian Man, protopopul de Săliște, Petru-Toader Damian, parohul de la Tilișca, Paul Vecerzan și alți slujitori ai sfintelor altare.

Credincioșii au îmbrăcat costumele populare specifice Mărginimii Sibiului, iar la final au ascultat cuvântul de învățătură al ierarhului în care a tâlcuit Evanghelia citită în această duminică la Sfânta Liturghie.

„Evanghelia de astăzi ne prezintă dorința a doi dintre ucenicii Mântuitorului Hristos, Iacob şi Ioan, fiii lui Zevedeu, care Îi cer un favor de întâietate față de ceilalţi ucenici, de a şede unul de-a dreapta şi altul de-a stânga Lui, în Împărăția Sa. Această cerere a celor doi ucenici adresată Mântuitorului dovedeşte faptul că aceştia credeau că Împărăția întemeiată de El va începe de aici, de pe pământ, de la Ierusalim, pentru a compensa îndelunga robie a poporului evreu. Pentru această rugăminte Iisus îi mustră pe cei doi ucenici, prin cuvintele: «Nu ştiţi ce cereţi!» descoperindu-le astfel lipsa lor de înțelegere a măreției lucrării pe care El o va împlini pentru mântuirea lumii. De aceea, îi întreabă pe cei doi ucenici: «Puteţi să beţi paharul pe care îl beau Eu sau să vă botezaţi cu botezul cu care Mă botez Eu?». Mântuitorul continuă astfel să vorbească despre «paharul morții» pe care El îl va bea şi despre «botezul pătimirilor» cu care El Se va boteza, vestind atât Pătimirile Sale şi moartea Sa, cât şi «botezul sângelui»”, a subliniat ierarhul.

Părintele paroh Paul Vecerzan a fost hirotesit iconom, în semn de apreciere a activității pastoral-misionare de până acum. Părintele Vecerzan i-a mulțumit ierarhului pentru vizita pastorală și pentru încrederea acordată în urmă cu mai bine de un an când i-a fost încredințată misiunea de a păstori credincioșii din Tilișca. Părintele Mitropolit a primit în dar o icoană din partea comunității parohiale, dar și alte două icoane făcute de doi elevi ai Parohiei Tilișca, în cadrul unor ateliere dedicate tinerilor din comunitate.