Liturghie arhierească la Turnu Roșu

3443

În Duminica a 31-a după Rusalii, credincioșii din Turnu Roșu, județul Sibiu au primit vizita pastorală a Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Nicolae” din localitate și a adus binecuvântare peste comunitate cu doar câteva zile înainte de sărbătoarea hramului locașului de cult ctitorit la 1653 de voievodul Țării Românești, Matei Basarab. Alături de ierarh s-au aflat protopopul de Avrig, Vasile Gafton, parohul Mihai Vrânceanu și alți slujitori ai sfintelor altare.

Credincioșii au participat în număr mare la Sfânta Liturghie arhierească și foarte mulți dintre ei au îmbrăcat straiele populare specifice zonei. Așa cum este datina la Turnu Roșu, credincioșii au cântat la Sfânta Liturghie câteva dintre colindele specifice acestei comunități, păstrate cu multă sfințenie din generație în generație.

În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Alexandru Bran a fost hirotonit preot pentru Parohia Olteț, județul Brașov.

Întunericul păcatelor

În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Laurențiu a tâlcuit Evanghelia din această duminică din Postul Nașterii Domnului, a vindecării orbului din Ierihon.

„Binecuvântarea aceasta pe care Mântuitorul Iisus Hristos i-a acordat-o orbului a fost cel mai mare dar oferit acestui om, ca răspuns la credința sa. Noi nu trebuie să reținem doar acest eveniment ca să putem povesti și altora ceea ce a făcut Mântuitorul. El a vindecat acest orb, a mai vindecat și pe alți orbi, însă vedem că i-a numit pe farisei orbi, deși vedeau, dar nu-L vedeau pe Dumnezeu. Trebuie să înțelegem că această Evanghelie este ca un mesaj care ni se transmite nouă în această perioadă de pregătire spirituală ca să încercăm să eliberăm mintea noastră de întunericul care ne stă în față din cauza păcatelor noastre”, a spus ierarhul.

La final părintele Mihai Vrânceanu i-a mulțumit ierarhului pentru slujirea arhierească în această duminică premergătoare hramului și tuturor credincioșilor pentru atașamentul și sprijinul arătat în cei peste 30 de ani de păstorire la Turnu Roșu.

Darurile pentru ierarh au fost oferite din partea comunității de primarul Stelian Istrate, împreună cu mulțumirile pentru vizita arhierească.

Credincioșii din satul sibian au avut posibilitatea să se închine moaștelor Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei.

Sărbătoarea s-a încheiat cu sfințirea muzeului de artă populară și de obiecte bisericești din apropierea locașului de cult din Turnu Roșu.