Liturghie arhiereasca la Vale, judetul Sibiu

1332
Liturghie arhiereasca la Vale Sibiu - Mitropolia Ardealulului

Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului a oficiat Sfânta Liturghie la Duminica de după Botezul Domnului în Biserica “Sfânta Treime” din Parohia Vale, Protopopiatul Sălişte, judeţul Sibiu. Credincioşii din mica localitate din Mărginimea Sibiului, învecinată cu oraşul Sălişte, au participat în număr mare la liturghie arhierească oficiată în biserica monument istoric din sat, un locaş de cult ridicat la 1763 şi împodobit cu o pictură deosebit de valoroasă. În soborul slujitor s-au aflat protopopul de Sălişte, Petru-Toader Damian, parohul Gheorghe Negrea şi alţi slujitori ai sfintelor altare. Răspunsurile liturgice au fost date de corul Organizaţiei Tinerilor din Sibiu, condus de Teodora Şpan, iar în cadrul slujbei, preotul paroh a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a tâlcuit Evanghelia citită la Sfânta Liturghie. Pentru activitatea pastoral-misionară din parohie, preotul Gheorghe Negrea a fost hirotesit sachelar.

La final, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit credincioşilor despre pocăinţă, despre întoarcerea sufletului către Dumnezeu Cel care a creat toate. Părintele Mitropolit a i-a îndemnat pe credincioşi să urmeze calea întoarcerii către Dumnezeu, oferită de Biserică, prin toate rânduielile ei şi mai ales prin unirea cu Hristos în Sfintele Taine.

“Mântuitorul Iisus Hristos ne cheamă la o stare firească pentru firea umană, deşi ni s-ar părea că este un fel de canon, sau de chinuire a omului să fii pocăit şi smerit. Dumnezeu S-a smerit în chip absolut. Ne-a dat un exemplu de smerenie atunci când El, Atotputernicul, Atotprezentul, S-a întrupat, a venit în lume, a luat Trupul unui om, a venit şi S-a născut în condiţii umile în peştera din Betleem, pentru a ne cuprinde pe toţi, de la cea mai de jos stare, la cea mai înaltă”

Părintele paroh i-a mulţumit ierarhului pentru vizita pastorală şi i-a oferit în dar o icoană şi o traistă specifică Mărginimii Sibiului. Credincioşii au avut posibilitatea să se închine la capul Sfântului Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei, adus într-o raclă de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.