Liturghie arhierească şi pomenire pentru eroii din decembrie 1989 la Răşinari

856

În Duminica dinaintea praznicului Naşterii Domnului, credincioşii din Răşinari, judeţul Sibiu, au primit binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. Ierarhul a liturghisit în Biserica „Sfânta Treime” din Răşinari, o catedrală a Mărginimii Sibiului, un locaş iubit de Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei, care a slujit adesea aici. În curtea acestui impunător locaş de cult se află mausoleul închinat marelui ierarh al Transilvaniei.

Credincioşii din Răşinari au participat la Sfânta Liturghie arhierească în număr mare şi s-au împărtăşit în număr mare cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. Păstrătoare a tradiţiilor vechi româneşti şi a muzicii tradiţionale bisericeşti din această parte a Transilvaniei, comunitatea din Răşinari formează şi astăzi una dintre cele mai frumoase aşezări româneşti din Ardeal. Un cor bisericesc al comunităţii a dat răspunsurile liturgice în această zi binecuvântată pentru răşinăreni, o duminică pregătitoare pentru praznicul Crăciunului în care s-au bucurat de vizita arhierească şi au ascultat cuvântul de învăţătură al IPS Mitropolit Laurenţiu.

„Plinirea vremii înseamnă că planul lui Dumnezeu s-a împlinit în lume întâi de toate prin Sfânta Scriptură a Vechiului Testament. A trimis Dumnezeu în lume profeţi, au fost împăraţi, generaţii întregi şi o întreagă istorie a poporului ales pentru ca să apară acea fiinţă din care să se Întrupeze Fiul lui Dumnezeu. A trebuit să se găsească acea fiinţă căreia îngerul Gavriil să-i vestească rânduiala lui Dumnezeu de a-L trimite pe Fiul Său în lume, de a lua un Trup pentru mântuirea noastră”, a subliniat ierarhul.

Parastas pentru eroii neamului

Preotul paroh de la Biserica „Sfânta Treime” din Răşinari, părintele Dan Ioan Sima, a fost hirotesit iconom de ierarh, în semn de preţuire a activităţii sale pastorale şi administrative de până acum. Părintele Sima i-a mulţumit ierarhului pentru vizita sa la Răşinari înainte de sărbătoarea sfântă a Crăciunului şi i-a oferit în dar o icoană a Sfântului Ierarh Andrei Şaguna.

După Sfânta Liturghie, soborul slujitor condus de IPS Mitropolit Laurenţiu şi din care au mai făcut parte consilieri eparhiali, protopopul de Sălişte, Petru-Toader Damian, preoţii din Răşinari şi alţi slujitori ai sfintelor altare, a oficiat o slujbă de pomenire pentru eroii neamului căzuţi pentru câştigarea libertăţii şi demnităţii naţionale în timpul evenimentelor din decembrie 1989.

Credincioşii s-au închinat la final capului Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, păstrat într-o raclă la Catedrala mitropolitană din Sibiu şi adus acum la Răşinari spre binecuvântare şi ocrotire.