Liturghie arhiereasca si sfintirea monumentului eroilor la Hasag

1338

Praznicul Întâmpinării Domnului din acest an a fost marcat în comunitatea din Haşag, judeţul Sibiu, prin vizita arhierească a Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, care a liturghisit în Biserica “Sfântul Mare Mucenic Gheorghe şi Sfântul Mina” din localitate şi a sfinţit un monument al eroilor ridicat în cimitirul satului. La Sfânta Liturghie, locaşul de cult a fost plin de credincioşi, alături de care s-au aflat oaspeţi veniţi să participe la sărbătoarea satului.Au participat la slujba religioasă prefectul judeţului Sibiu, Ovidiu Sitterli, preşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Cindrea, primarul comunei Loamneş, Maria Greavu, precum şi alte oficialităţi. În soborul de preoţi s-au aflat protopopul de Sălişte, Petru-Toader Damian, parohul din Haşag, Ioan Schiau, precum şi slujitori ai sfintelor altare din parohiile apropiate. În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Petru Timiş a fost hirotonit diacon.

În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit credincioşilor despre marele praznic din 2 februarie şi i-a îndemnat pe credincioşi să fie mereu statornici în credinţa în Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Cel care a fost întâmpinat de Dreptul Simeon la aducerea sa la templul din Ierusalim.

Părintele Mitropolit a oferit la final distincţia “Crucea şaguniană pentru laici” doamnei inginer Livia Roşu, preşedinta Asociaţia “Sfântul Mucenic Mina” din Haşag. De asemenea, veteranul de război Gheorghe Stoia, credincios al Parohiei Haşag ajuns la 93 de ani, a primit un act de cinstire din partea ierarhului, ca semn de preţuire a jertfei făcute în slujba neamului şi a patriei.

Părintele paroh Ioan Schiau i-a mulţumit ierarhului pentru liturghisirea la Haşag şi pentru binecuvântarea adusă peste această comunitate, oferindu-i în dar o icoană.

Monumentul eroilor din Haşag

Sărbătoarea a continuat în cimitirul din incinta bisericii, unde a fost dezvelit un monument ridicat în memoria eroilor din Haşag căzuţi pe fronturile de luptă din cele două războaie mondiale. Monumentul a fost sfinţit de IPS Mitropolit Laurenţiu şi soborul de preoţi, care au oficiat şi o slujbă e pomenire a eroilor din Haşag. Ofiţeri şi militari ai Garnizoanei Sibiu au depus coroane de flori, au organizat o paradă militară şi i-au comemorat pe cei care, plecaţi pe front, nu s-au mai întors la casele lor.

În cadrul ceremoniei militare, veteranul de război Gheorghe Stoia a fost avansat în gradul de sublocotenent şi a primit diplome, însemnele asociaţiilor de veterani şi alte daruri din partea autorităţilor. Primarul Maria Greavu a mulţumit tuturor pentru sprijinul oferit în ridicarea acestui monument şi în organizarea sărbătorii.