Liturghii arhierești la Orlat și Armeni

942

În sâmbăta din săptămâna a 3-a Postului Mare, Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului a liturghisit la Mănăstirea „Sfânta Treime” din Orlat, județul Sibiu. În soborul slujitor s-au aflat duhovnicul mănăstirii, părintele Sofian Portărelu și pr. Nicolae-Cosmin Drugan de la Parohia Armeni, Protopopiatul Săliște, județul Sibiu, care a prezentat celor prezenți un cuvânt de învățătură. După Sfânta Liturghie a fost săvârșită slujba parastasului.

În Duminica a 3-a Postlui Mare, PS Ilarion Făgărășanul a liturghisit în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” și „Sfântul Ierarh Nicolae” din Armeni, alături de părintele paroh Nicolae-Cosmin Drugan. În cuvântul de învățătură, ierarhul a făcut referire la drumul duhovnicesc pe care l-am început odată cu intrarea în Postul Mare, care este presărat cu câteva popasuri. La primul popas, în Duminica Ortodoxiei, ne-am întărit credința prin exemplul dat de cei care au luptat pentru cinstirea sfintelor icoane; apoi am avut exemplul de rugăciune al Sfântului Grigore Palama în Duminica a 2-a, pentru ca în a 3-a Duminică să avem ca sprijin Sfânta Cruce, la cel de al treilea popas. Ierarhul a făcut referire la crucea (suferințele, necazurile) prin care trecem în această viață, dar prin crucea asumată de Mântuitorul Hristos avem un exemplu și un sprijin concret de a putea trece mai departe, în drumul nostru spre mântuire. Apoi Sfânta Cruce o avem cu noi în toate momentele importante ale vieții ca simbol creștin: o purtăm la piept o avem pe acoperișul caselor, pe turlele bisericilor, la răspântii de drumuri, la mormânt, când părăsim această viață.

În final, Părintele Episcop a îndemnat credincioșii să continue acest drum alături de Biserică, prin prezența la slujbe, spovedanie și împlinirea în viața de zi cu zi a învățăturilor propovăduite.
Alături de părintele paroh, la sfârșitul Sfintei Liturghii, PS Ilarion a miruit și a împărțit credincioșilor iconițe.