Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, județul Brașov, în sărbătoare

1702

Praznicul Adormirii Maicii Domnului adună mii de pelerini la așezămintele monahale închinate Preasfintei Fecioare în întreaga țară. Unul dintre așezămintele istorice care și-a sărbătorit hramul în 15 august este Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, județul Brașov, unde și în acest an mulțimi de pelerini din toate regiunile țării au venit pentru a-i aduce cinstire Maicii Domnului și pentru a cere prin rugăciune ajutorul ceresc, har mântuitor, sănătate și ocrotire divină.

Programul liturgic din ziua hramului a început cu slujba de sfințire a apei, oficiată la fântânta din incinta mănăstirii făgărășene de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului și cu un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, starețul mănăstirii de la Sâmbăta de Sus, arhimandritul Atanasie Roman, stareți de mănăstiri din eparhie, protopopi, preoți de la parohii din Țara Făgărașului și din alte părți ale Transilvaniei.

După slujba de sfințire a apei a urmat Sfânta Liturghie, oficiată la altarul din pădure. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane din Sibiu, dirijată de pr. lect. univ. dr. Dan-Alexandru Streza.

„Fii binecuvântați ai Maicii Domnului”

Cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de arhimandritul Ioachim Tomoiagă. Părintele vicar-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului le-a vorbit credincioșilor despre cinstirea Maicii Domnului și despre mijlocirea ei înaintea Tronului ceresc pentru mântuirea celor care îi înalță rugăciuni.

„Maica Domnului, care este și mama noastră a tuturor, așa cum nu L-a refuzat pe Fiul Său când a rugat-o ceva, nici rugăciunile noastre nu le trece cu vederea, pentru că noi cu adevărat ne constituim în fii binecuvântați ai Maicii Domnului. Pe Maica Domnului o cinstim mai întâi pentru că în ființa noastră, a poporului român, există această tendință de preacinstire, de evlavie față de Maica Domnului. Dar o cinstim pentru că a cinstit-o pe ea Însuși Dumnezeu-Tatăl atunci când a ales-o, atunci când a hotărât că ea este cel mai curat trup de pe fața pământului din care să se întrupeze Fiul Său pentru noi și pentru a noastră mântuire. A cinstit-o Duhul Sfânt atunci când, așa cum ne spune arhanghelul Gavriil care a binevestit, S-a pogorât peste ea”, a  subliniat părintele Ioachim Tomoiagă.

La finalul Sfintei Liturghii IPS Mitropolit Laurențiu i-a felicitat pe pelerinii și credincioșii veniți la Sâmbăta de Sus pentru credința lor și mai ales pentru cinstirea pe care o aduc Sfintei Fecioare Maria.

„Astăzi o prăznuim pe Maica Preacurată, Maica Îndurărilor, Maica Milostivirilor, cea care ne ocrotește pe noi și mijlocește la Fiul Său. Despre Maica Domnului putem spune foarte multe și niciodată nu vom consuma tot ceea ce se poate spune despre ea. Maica Domnului nu este doar rugătoare pentru noi, mijlocitoarea cea mai apropiată de Fiul Său, ea este modelul desăvârșit de ascultare de care ființa umană este datoare față de Creator. Deși nu putea să înțeleagă ce însemnează acest lucru că Fecioară fiind va naște Fiu, a rostit cuvintele de supunere față de Tatăl, așa cum Fiul Care S-a născut din ea se va dărui Tatălui prin jertfă”, a spus ierarhul.

Programul de hram a continuat cu slujba Sfântului Maslu, credincioșii având posibilitatea să se roage pentru sănătate trupească și iertare de păcate. Credincioșii și pelerinii au avut posibilitatea să se închine raclei în care se păstrează capul Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, adusă de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.