Manifestări cultural-artistice şi acţiuni caritabile la Braşov

2305

Departamentul de Tineret al Arhiepiscopiei Sibiului, împreună cu Protopopiatul Braşov, ASCOR Braşov şi Asociaţia Social-Culturală Suflet Transilvan, au organizat o serie de evenimente şi manifestări cultural-artistice dedicate Praznicului Naşterii Domnului.

La Biserica „Adormirea Maicii Domnului” – Cetate din Braşov a avut loc ediţia a V-a a Concertului intitulat: „Hristos Se naşte, slăviţi-L”, la care au participat peste 250 de tineri colindători din judeţul Braşov: Grupul de colindători ai Asociației Tinerii din Ziua de Azi din Brașov, Grupul ,,Ghiocelul”, de la Şcoala Gimnazială nr. 2 , coord. prof. Nina Onu, Corul ,,Bing-Bang” de la Şcoala Gimnazială nr. 15, coord. prof. Maria Topor, Grupul de copii ,,Steluţele” de la Şcoala Gimnazială Nr. 15, coord. prof. Roxana Mlăjiceanu, Ceata ,,Minisatul Andrei Şaguna”, coord. pr. prof. Vasile Goian și Alexandru Gecse, Grupul „Românașul” din Prejmer, coord. prof. Cristina Mirică, Corul de liceeni de la C.T. Maria Baiulescu, coord. pr. prof. Iustin Mitrea, Grup de elevi ai Şcolii Gimnaziale. nr. 3, coord. prof. Eufrosina Stanciu și prof. Elisabeta Onofrei, Grupul „Catharsis” de la Şcoala Gimnazială Măieruş, coord. pr. prof. Antonio Aroneasa, Corul „Vocalize” al Casei de Cultură din Codlea, dirijor: prof. Ileana Enache, Corul Liceului de Informatică Grigore Moisil din Brașov, dirijor: prof. Adina Ghenciu, Elevi ai Palatului Copiilor din Brașov, coord. prof. Silvia Preda, Vlad Postolea, ASCOR Brașov.

Toţi colindătorii au primit daruri de la gazda evenimentului, părintele protopop Gheorghe Dănuţ Benga, care a rostit un cuvânt de învăţătură şi a transmis binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului. La final s-a organizat o colectă pentru sprijinirea unui tânăr aflat de mai mulţi ani într-o grea suferinţă, strângându-se suma de 1400 de lei.

Au fost organizate de asemenea concerte de colinde în mai multe biserici din Braşov, cu program variat şi cu participare numeroasă, dar şi pe diferite scene ale oraşului.

Sala de marmură a Casei Armatei a găzduit ediţia a XXIV-a a Reuniunii corale „Doamne, auzi glasul meu”, organizată de părintele Bogdan Oancea, la care au participat: Grupul „Vocalis” al Capelei Militare Ortodoxe „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Braşov – coord. Prof. Valentin Jeinov, Corul Bisericii Ortodoxe „Sfântul Nicolae” din Râşnov – dirijor Bogdan Vâlcan, Corul bărbătesc „Laudate Dominae” din Braşov –dirijor prof. Aurel Mantaroşie, Grupul de rapsozi populari „Familia Cotigă”, Trio „Rhapsodia” din Braşov – coord. Alexandra Belibou, Corul mixt de cameră „ASTRA” din Braşov – dirijor prof. univ. Ioan Oarcea, Corala „Catolica” a Bisericii greco-catolice „Sfântul Petru” – dirijor prof. Mihail Gavril Gorbunov, Corul de copii al Colegiului Naţional „Andrei Şaguna” din Braşov – dirijor prof. Andrada Mureşan, Corul de copii „Prietenii cântăreţi” de la Liceul Teoretic „George Moroianu” din Săcele – dirijor prof. Gabriela Ivan şi Corul mixt de cameră „CONCENTUS” din Braşov – dirijor prof. Marius Modiga.

La Aula Universităţii Transilvania din Braşov a avut loc un concert intitulat: „Colindăm, Doamne, Colind – Galele Colindului Studenţesc”, organizat de domnul Prof. Univ. Dr. Valentin Muntean de la Casa de Cultură a Studenţilor din Braşov, în parteneriat cu Asociaţia Social-Culturală Suflet Transilvan.

Membrii ASCOR Braşov au colindat în această perioadă pe cei aflaţi în spitale şi în cămine de bătrâni, în căminele studenţeşti, dar şi în biserici sau pe diferite scene de spectacol.

Parohiile braşovene au sprijinit în această perioadă prin diferite acţiuni caritabile persoanele nevoiaşe aflate în comnunităţile respective.

Protopopiatul Braşov, prin Centrul Socio-Medical, a organizat două acţiuni caritabile: au fost sprijinite persoane cu boli în stadiu terminal şi au fost oferite ajutoare materiale (în special alimente) unui număr de 100 de persoane vârstnice cu posibilităţi financiare reduse.

„Braşovul e aproape” este numele unei campanii îniţiate de Parohia Ortodoxă Română Braşov – Bartolomeu Nord, prin care se doreşte apropierea oamenilor de suflet din Braşov de diferite comunităţi rurale. Au fost colectate în special obiecte de igienă (pastă şi periuţe de dinţi, săpun, detergenţi, etc.), articole vestimentare de iarnă, dar şi alimente, dulciuri şi jucării, care au fost oferite mai multor preoţi din cadrul Protopopiatului Rupea pentru copiii din parohiile pe care le păstoresc. Această campanie se doreşte a fi una regulată şi să devină o punte reală de legătură şi de sprijin între mediul urban şi cel rural.

Pr. Costin Butnar