Manifestări culturale și duhovnicești în Parohia Șura Mică

643

Ziua de 1 Iunie este pentru toţi copiii din România şi din alte ţări ale lumii zi de sărbătoare, scăldată de soarele cald al copilăriei. Această zi deosebită a fost marcată şi în Parohia Șura Mică de evenimente şi acţiuni  organizate de către preoții parohiei, părintele Florin Ucă și părintele Iulian Harșan Iulian, autorităţi locale şi Școala Generală Șura Mică.

Aceste activităţi au vizat atât Ziua Copilului, cât şi faptul că elevii care au participat de-a lungul acetui an școlar  au dovedit ataşament faţă de Biserică.

În cadrul proiectului “Ferestre deschise spre cer – icoane pe sticlă” – în atelierul de pictură, copiii din parohie  deprind tainele picturii pe sticlă,  încercând astfel să ducă pe mai departe tradiția vechilor iconari.

Astfel, în ziua de 31 mai, elevii au adus la Centrul social-cultural „Sfânta Ana” al Parohiei Șura Mică, icoanele pe sticlă pe care le-au pictat în cursul acestui an școlar, iar expoziția a putut fi vizionată de către toți credincioșii care au participat la slujba Sfintei Liturghii de duminică, 2 iunie cât și în ziua praznicului Înălțării Domnului.

Proiectul este sprijinit de doamna învățătoare Sorina Elena Popescu, care desfăşoară o intensă activitate în cadrul atelierului de pictură a icoanelor pe sticlă de la Centrul social-cultural “Sfânta Ana” al Parohiei Șura Mică.

 Eroii neamului cinstiți în Parohia Șura Mică 

 În ziua praznicului Înălţării Domnului, la monumentul eroilor din localitatea Șura Mică a avut loc o ceremonie religioasă  pentru comemorarea eroilor neamului românesc.

După săvârșirea Sfintei Liturghii în biserica parohială, preoții și credincioșii prezenți la slujbă, dar și elevii claselor I-IV, au mers în procesiune la Monumentul Eroilor din localitate unde a fost săvârșită slujba de pomenire a eroilor care s-au jertfit pentru apărarea țării.

Slujba religioasă a fost săvârșită de către preoții parohiei. La eveniment au participat enoriași, autorități locale, elevii Școlii Generale  Șura Mică, îndrumați de profesori și învățători.

În deschiderea evenimentului, elevii au intonat imnul de stat – Deșteaptă-te române.

După slujba parastasului a urmat  rostirea cuvântului de învățătură din partea preoților,  alocuțiunilor din partea domnului primar Valentin Ristea, a unui cântec patriotic interpretat de domnișoara Ionela Răspop,  iar la final au fost depuse coroane, jerbe de flori, iar fiecare elev a depus câte un trandafir.

Aceste manifestări duhovnicești-culturale au readus în memoria participanților jertfa eroilor căzuți pentru apărarea Patriei şi a credinţei strămoşeşti.