Manifestări dedicate Zilei Naționale la Boița, județul Sibiu

521

Ziua de 1 decembrie a fost sărbătorită și în comunitatea parohială din Boița, județul Sibiu, deoarece, pe lângă faptul că 1 decembrie este Ziua Națională a României, în satul sibian a fost aniversată o credincioasă a comunității care a împlinit 100 de ani. Este vorba despre doamna Elena Voicu, sau muma Lină, cum este cunoscută  veterana comunității, care s-a născut în comuna Boița, în apropierea fostei granițe dintre Ardeal și Țara Românească, la un an după realizarea idealului de secole al românilor, unirea într-o singură țară a celor de aceeași limbă și de același neam.

Dubla sărbătoare a început cu oficierea Sfintei Liturghii, la care a participat marea majoritate a comunității (cei mai tineri în costume tradiționale, care au colindat, coordonați fiind de doamna preoteasă), precum și primarul Comunei Boița, domnul Nicolae Mohor, unindu-se în rugăciune și simțiri. În timpul Sfintei Liturghii, muma Lină, s-a învrednicit a fi împărtășită cu Trupul și Sângele Mântuitorului, alături fiindu-i familia dânsei (copii, nepoți, strănepoți, stră-strănepoți) amintind în special de nepoata Maica Magdalena Voicu, de la Mănăstirea Horezu.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, a fost  oficiată un Te Deum pentru Ziua Națională a României, dar și o rugăciune de mulțumire, pentru binefacerile primite de la Dumnezeu, de muma Lină. Preotul și Adunarea parohială, au felicitat-o, dăruindu-i o icoană cu Sfânta Împărăteasă Elena. Totodată și Primăria, reprezentată de domnul primar, a înmânat un premiu simbolic de 5000 Lei, ca o recompensă pentru că, „iată, muma Lină s-a învrednicit a se bucura de lumina vieții și la un secol de viață”, amintea domnul primar Nicolae Mohor. La rândul ei familia a oferit un mic dar tuturor credincioșilor prezenti precum și preotului paroh, (un Liturghier), și primarului  (o  icoană). Apoi, în sunetul clopotelor, și a cântecelor patriotice, intonate de grupul de copii, s-a mers în procesiune până la troița eroilor boiceni din curtea Sfintei Biserici, unde s-a depus o coroană și s-a săvârșit o slujbă de pomenire pentru cei cărora le datorăm aceste zile de libertate –eroii noștri.

Autor: pr. Nicolae Popa