Manifestări la Sibiu dedicate Centenarului unirii Basarabiei cu România

776

Împlinirea celor 100 de ani de la actul unirii Basarabiei cu România a fost marcată la Sibiu de mai multe manifestări culturale între care un simpozion științific și o expoziție documentară. Manifestările au fost organizate de mai multe instituții din cetatea transilvăneană.

Biblioteca Județeană „ASTRA” din Sibiu găzduiește până în 15 aprilie Expoziția documentară „100 de ani de la unirea Basarabiei cu România” unde sibienii au posibilitatea să afle mai multe despre actul care a adus provincia istorică la Patria Mamă.

Simpozionul „Unirea Basarabiei cu România. Primul pas spre înfăptuirea Marii Uniri” a avut loc marți, 27 martie, la Cercul Militar Sibiu. Organizatorii au fost Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, Asociațiunea „ASTRA” și Biblioteca Județeană „ASTRA”, în colaborare cu Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Serviciul Județean Sibiu al Arhivelor Naționale, Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria”, filiala Sibiu și Cercul Militar Sibiu.

Pe lângă reprezentanții autorităților județene și locale, precum și ai instituțiilor organizatoare, a fost prezent la simpozion și consilierul cultural din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului,  pr. lect. univ. dr. Emanuel Tăvală. În cadrul simpozionului, părintele Emanuel Tăvală a transmis mesajul Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.

„Anul 1918 a fost anul împlinirii. Nu împlinirea unui vis, cum se zice și cum scrie poetul, căci n-a fost niciodată un vis cum sunt visele, alcătuite din substanțe țesute din fire de închipuiri și inconsistențe. Românii nu au visat ceea ce putea fi de domeniul imposibilului, ci ei au știut dintotdeauna ce este al lor și ce li se cuvine. Așa am așteptat, am răbdat, pentru aceasta am luptat cu ochii deschiși… Dacă aceasta se poate numi și vis, ca metaforă este frumoasă. Începutul acestei înfăptuiri l-a făcut Basarabia acum 100 de ani, când la 27 martie 1918 după o scurtă fază de Republică democratică moldovenească independentă (1917) republica hotărăște unirea cu Mama sa România, scriind în actul unirii elaborat de Sfatul Țării că fac acest act în puterea dreptului de neam și pe baza principiului ca popoarele singure să-și hotărască soarta lor de azi înainte și pentru totdeauna. N-a fost să fie așa, dar hotărârea e hotărâre și rămâne valabilă pentru totdeauna”, a transmis ierarhul.

Comunicări științifice

Simpozionul a continuat cu mesaje din partea reprezentanților instituțiilor sibiene. Mai apoi au fost prezentate comunicările științifice pregătite pentru simpozion de directorul Serviciului Județean Sibiu al Arhivelor Naționale, Dr. Alexiu Tatu, de președintele Asociațiunii „ASTRA”, prof. univ. dr. Dumitru Acu, de prof. univ. dr. Ioana Crețu de la Facultatea de Științe Socio-Umane a universității amintite și de lt. col. conf. univ. dr. Lucian Ispas de la Facultatea de Științe Militare din cadrul academiei menționate.