Mărturisitorii din temnițele comuniste, evocați la Brașov

329

În Duminica a 4- a după Paști, la Capela „Sfântul Ierarh Luca al Crimeei” și „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna” din Brașov s-a desfășurat un eveniment cultural cu tema centrală „Chipuri de mărturisitori din temnițele și închisorile comuniste”.  Întrucât în data de 14 mai a fost Ziua Națională de Cinstire a Martirilor din Temnițele Comuniste s-a cuvenit cinstirea înaintașilor noștri prin câteva momente solemne. Astfel, după săvârșirea slujbei de pomenire a urmat un simpozion-discuție despre câteva personalități care au trecut prin închisori în perioada regimului comunist ateu.

Părintele Ciprian Nistor a prezentat câteva secvențe din timpul torturilor de la Jilava și Pitești, relatate de supraviețuitorii Ioan Ianolide și Virgil Maxim. Câțiva tineri inimoși, membrii ai asociației, au prezentat fragmente care au evidențiat chipuri de mărturisitori din închisoare și modul lor de raportare la Dumnezeu și aproapele, prin rugăciune și purtarea crucii.

În urma discuțiilor, care au însoțit prezentările, s-au conturat mult mai bine încercările și ispitele pe care le întâlnesc tinerii în zilele noastre – în era secularizării –   dar și câteva repere duhovnicești practice prin care aceștia să devină parte vie a  Bisericii noastre străbune. Toți cei care au prezentat lucrări au fost premiați. Premiile au constat în mici decorațiuni, pictate din suflet de către pacienții internați în Compartimentul de Îngrijiri Paliative de la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Brașov, pe care voluntarii asociației, împreună cu părintele îi vizitează de două ori pe săptămână.

 Autor: Simona Nistor