Mesaj de condoleanțe al IPS Laurențiu pentru familia maestrului Ion Besoiu

708

Am primit cu multă întristare creştinească vestea trecerii la cele veşnice a maestrului Ion Besoiu, personalitate deosebit de cunoscută și apreciată a teatrului, filmului și culturii românești. Am avut, de-a lungul timpului, o legătură spirituală aparte cu maestrul Ion Besoiu. Ne-a impresionat mereu dragostea și abnegația lui pentru cultura română și spiritualitatea ortodoxă, atitudinea sa cuceritoare prin cuvânt, plină de blândețe, dar și de fermitate, în același timp. Era foarte atașat de Sibiu, orașul său natal, și de Biserica străbună. S-a bucurat nespus de trecerea în rândul sfinților a Marelui Ierarh al Transilvaniei, Andrei Șaguna, iar împlinirea aceasta sufletească și-a exprimat-o în filmul documentar „Sibiu – religie, putere, toleranță”, realizat pe ideile și scenariul personal, sprijinit de Fundatia Sibiul Vechi. Documentarul a fost, după propria sa mărturisire, o încercare de a reînvia dorinţa românilor de iubire fata de Hristos si fata de Biserică.

Ion Besoiu a fost și va rămâne mereu în inimile noastre prin lumina chipului său, prin frumusețea trăirilor sufletești și, mai ales, prin altruismul pilduitor care l-a însoțit în toate momentele vieții sale. Într-un interviu acordat Jurnalului Spiritual maestrul mărturisea: „Fără credinţă nu se poate nimic. Port mereu în suflet Rugăciunea Împărăteasca Tatăl nostru. O rostesc în fiecare dimineaţă, și seara la culcare… Tineretul s-a cam îndepărtat de Biserică, ceea ce nu este benefic pentru o nație. S-a îndepărtat de credința în Dumnezeu, de ceea ce Hristos ne-a învățat și asta este o mare pierdere pentru un popor..”.

Sunt cuvinte cu valoare de testament, care ne cheamă pe toți să învățăm să cultivăm mai mult prețuirea și dăruirea pentru adevăratele valori ale credinței, spiritualității, culturii, artei și frumosului.

În aceste momente grele ale despărţirii, suntem alături de întreaga familie îndoliată şi le împărtăşim tuturor, cu creștinească dragoste, adânca noastră compasiune, cuvânt de mângâiere şi de întărire întru Domnul. Însoţim cu pioasă rugăciune trecerea spre cele veşnice a sufletului ales al maestrului, şi avem nădejdea că Domnul îl va odihni cu drepţii în Împărăţia Sa cea cerească.

Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească !

Veşnică să-i fie pomenirea, din neam în neam!

Cu părinteşti condoleanţe şi binecuvântare pentru familia îndoliată,

 

† LAURENŢIU

 Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului

Foto: alchetron.com