Mitropolitul Antonie Plămădeală, pomenit la Sâmbăta de Sus

1131

Obștea mănăstirii „Sfântul Constantin Brâncoveanu” din comuna Sâmbăta de Sus l-a avut în mijlocul ei la sărbătoarea Tăierii capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul pe fostul său stareț, în prezent Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, Preasfințitul Ilarion Făgărășanul.

Preasfinția Sa a oficiat seara slujba Vecerniei unită cu Litia, iar în ziua sărbătorii Sfânta Liturghie, avându-l alături pe părintele stareț arhimandritul Atanasie Roman și un sobor de preoți ai mănăstirii, răspunsurile liturgice fiind date de părinții din obște.

În cuvântul de învățătură PS Ilarion Făgărășanul a vorbit despre viața și învățămintele pe care le putem folosi de la Sfântul Ioan Botezătorul, acesta fiind înaintemergătorul Mântuitorului Hristos. Trebuie să învățăm de la Sfântul Ioan Botezătorul viața de înfrânare, de rugăciune, o viață de cumpătare pe care și noi am putea să o avem, chiar dacă nu viețuim în pustie, ci să le punem în practică în familia noastră, sau în viața de mănăstire. E bine să fim aproape de Biserică, să ne spovedim și să ne împărtășim, pentru ca astfel să fim cât mai aproape de Mântuitorul Hristos și să ajungem în împărăția lui Dumnezeu, care ne-a fost pregătită încă de la întemeierea lumii.

„Tot astăzi se împlinesc 13 ani de când a trecut la cele veșnice veșnicul de pomenire Mitropolitul Antonie Plămădeală, care a ctitorit această incintă nouă a mănăstirii, pentru care vom săvârși slujba parastasului. Îi mulțumim Înaltreasfințitului Mitropolit Laurențiu ca a binecuvântat ca astăzi să fim împreună astăzi la mănăstirea Sfinților Brâncoveni din Sâmbăta de Sus, împreună cu părinții din această mănăstire, cu dumneavoastră care ați venit astăzi să ne rugăm Sfântului Ioan Botezătorul, Maicii domnului, sfinților Brâncoveni, și tuturor sfinților. Dumnezeu să vă răsplătească osteneala, și să vă binecuvânteze pe toți”, a spus ierarhul.

A urmat slujba parastasului pentru cel care a fost Mitropolitul Ardealului, părintele nostru Antonie Plămădeală, iar apoi litia mică la mormântul acestuia aflat în incinta mănăstirii.

Autor: ierod. Ciprian Păsărică