Noi apariții la Editura „Andreiana” a Arhiepiscopiei Sibiului

1467

Ne piere Neamul! Mărturii întru aducerea-aminte a Părintelui Ilie Moldovan. Conferințele din cadrul Taberei Naționale Studențești „Părintele Teofil Părăian” Ediția XXI, 2015

Volumul cuprinde o serie de 8 conferințe susținute în cadrul Taberei Naționale Studențești „Părintele Teofil Părăian” Ediția XXI, 2015, și au ca temă centrală evocarea personalității și operei Părintelui Ilie Moldovan, fost profesor de Teologie Morală în cadrul Facultății de Teologie „Andrei Șaguna” din Sibiu († 9 feb. 2012)

„…evocări în memoria părintelui, și, din dragoste față de dânsul, și pentru a-l avea în față ca model, pentru că, realmente, îl putem considera un model pe părintele Ilie Moldovan. Este o criză de modele în lumea aceasta și cumva o neputință de a le vedea, de a le descoperi. Avem multe modele pe care putem să le urmăm, dar poate că nu conștientizăm lucrul acesta.” (p. 12).

 

Ștefan L. Toma / Raimar Kremer, Crux Christiana

O mică contribuție pe calea unei abordări ecumenice, cu raportare la simbolul Crucii, a constituit-o și rubrica „Crux Christiana”, care a apărut vreme de un an calendaristic (august 2012-august 2013), în limba română, în paginile Telegrafului Român de la Sibiu.

Cititorul va avea posibilitatea să redescopere simbolul Crucii, ca simbol universal al identității creștine; ca simbol care cheamă la o viață de sfințenie, sau, în limbaj sociologic, la o stare și mai profundă de umanizare, față de modul cum ar trebui să ne raportăm la semenii aflați în varii încercări ale vieții. Fie că vorbim despre crucile de drum sau de închinare; de crucile de accident; de crucile de pe înălțimi; de înțelegerea Crucii în spațiul religiozității populare; de crucea funerară sau de înmormântare; de cruce ca semn convențional al societății umane, în diferite contexte, va deveni evident, oricui va avea disponibilitatea de a lectura conținutul acestor pagini, că simbolul Crucii însoțește viața omului pas cu pas, în contextele concrete ale viețuirii lui în timp și spațiu.

Conținutul materialelor publicate au constituit parte a unui proiect de cercetare intercreștină și interdisciplinară (teologie, antropologie și sociologie), inițiat și sprijinit de către Centrul de Pastorație și Consiliere al Episcopiei Evanghelice de Hessen și Nassau (Germania), coordonat de către dr. Raimar Kremer.

 

Pr. Marius Custelcean, Biserica – factor de ordine și siguranță în comunitățile locale

„Volumul de față exprimă preocupările personale cu privire la rolul și importanța pe care Biserica Ortodoxă o are în cadrul societății moderne. Diferitele provocări ale contemporaneității provoacă «mutații» de ordin social, informațional, economic, cultural și religios. În spațiul de libertate și gândire al Uniunii Europene, se întrepătrund o serie de factori care impun o reafirmare stringentă a demnității umane și religioase.” (din Cuvântul înainte al autorului)