Noi episcopi vicari în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și în Arhiepiscopia Aradului

711

Arhimandritul Damaschin Luchian, de la Mănăstirea Sihăstria Putnei, judeţul Suceava, a fost ales ieri, 4 iulie 2017, în postul de Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, cu titulatura „Dorneanul”. Noul Episcop-vicar a fost ales prin vot secret, cu 39 de voturi din 45 valid exprimate, în cadrul şedinţei de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, desfăşurată sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în Sala Sinodală din Reşedinţa Patriarhală. Preafericirea Sa l-a felicitat pe noul ierarh ales, în numele Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, îndemnându-l la o lucrare pasoral-misionară responsabilă. „Ne bucurăm că de acum sunteţi un sprijin pentru Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, care are frumoasa vârstă de 88 de ani (…). Din nefericire, atât zona Bucovinei cât şi zona Aradului sunt cele mai expuse prozelitismului neoprotestant. Aceasta înseamnă că este mult de lucru, este foarte multă nevoie de seriozitate şi responsabilitate misionară. În zona Putnei este mare nevoie de activitate misionară şi de disciplină a clerului. Sunt multe de făcut, însă nu ne speriem, dar nici nu rămânem indiferenţi”, a subliniat Preafericirea Sa.

Părintele arhimandrit Damaschin Luchian i-a mulţumit Întâistătătorului Bisericii noastre pentru încrederea pe care i-a acordat-o, Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi Înaltpreasfinţitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, pentru purtarea de grijă, precum şi tuturor ierarhilor membri ai Sfântului Sinod pentru încurajarea în slujirea de episcop. „Cu emoţie şi cu adâncă recunoştinţă Îl slăvesc pe Dumnezeu, Care m-a rânduit să fiu slujitor al Bisericii Sale celei sfinte, şi acum iată, mă cheamă la o slujire care reclamă o maturitate duhovnicească şi o vrednicie sufletească faţă de care mă simt foarte departe. Îl rog pe Dumnezeu să mă întărească, să mă lumineze şi să mă ajute ca să pot sluji Biserica Lui şi de acum înainte, cu şi mai mult spor, să fiu smerit ascultător faţă de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Pimen, faţă de Sinodul Mitropolitan, faţă de Sfântul Sinod, să respect Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române şi toate legiuirile bisericeşti. Chem acum în ajutor pe toţi sfinţii pe care i-a odrăslit Bucovina şi în chip deosebit pe Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, ocrotitorul eparhiei. Am primit această slujire din partea Sfântului Sinod cu foarte multă emoţie şi cu multă frică, dar şi cu multă încredere în ajutorul lui Dumnezeu”, a spus arhim. Damaschin Luchian.

Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a fost ales ieri, 4 iulie 2017, în postul de Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, cu titulatura „Crişanul”. Noul Episcop-vicar a fost ales prin vot secret, cu 43 de voturi din 46 valid exprimate. „Acest mare număr de voturi arată încrederea şi preţuirea de care vă bucuraţi în rândul membrilor Sfântului Sinod. De asemenea, propunerea făcută a avut la bază temeiuri solide: în primul rând experienţa administrativă, pastorală şi misionară de până acum, şi în al doilea rând, modul în care v-aţi comportat cu un chiriarh în vârstă, cu Preasfinţitul şi apoi Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, pe care l-aţi tratat ca pe un părinte. Contează foarte mult şi cât de uman este un episcop în raport cu chiriarhul şi în raport cu unii care pricinuiesc răul. Cel mai bine este să nu răspunzi la rău cu rău, ci să răspunzi cu bunătate (…). Trebuie să precizăm faptul că zona de vest a ţării, zona Aradului, este una cu foarte mult prozelitism neoprotestant. Acolo este nevoie de o lucrare pastoral-misionară şi culturală şi de o lucrare administrativă eficientă. Lucrurile trebuie făcute cu toată responsabilitatea. Eparhiile nu sunt feudele noastre personale, eparhia este a lui Hristos, noi doar administrăm, în numele lui Hristos şi în numele Bisericii, o eparhie! Este o mare responsabilitate atât a chiriarhilor cât şi a episcopilor-vicari în privinţa bunului mers al unei eparhii”, a subliniat Patriarhul României.

„Nădăjduiesc în ajutorul lui Dumnezeu că voi continua această slujire împreună cu Înaltprea­sfinţitul Părinte Timotei, împreună cu clerul şi credincioşii din eparhia Aradului. Mă rog lui Dumnezeu, Maicii Domnului, Sfântului Iosif de la Partoş, ocrotitorul Banatului, sfinţilor români şi tuturor sfinţilor, să îmi ajute ca să pot lucra eficient şi responsabil în continuare, în Eparhia Aradului”, a evidenţiat Preasfinţitul Părinte Emilian Lovișteanul. La final, Preasfinția Sa a mulţumit Întâistătătorului Bisericii noastre pentru povăţuire, Înaltpreasfinţitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, pentru chemare şi recomandare, Înaltprea­sfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, pentru încrederea oferită şi Înaltpreasfinţitului Părinte Varsanufie, Arhie­piscopul Râmnicului, pentru recomandare şi pentru slujirea împreună, desfăşurată timp de trei ani în Arhiepiscopia Râmnicului.