O nouă întâlnire catehetică la Hamba

1069

Sâmbăta, 26 martie, s-a încheiat o lună de neuitat petrecută alături de copiii Parohiei Hamba, Protopopiatul Sibiu, incluşi în programul catehezelor special dedicate acestora.

În prima parte a catehezei le-a fost prezentată copiilor, lucrarea părintelui Constantin Necula „Ogorul cu îngeri” – povestiri pe care mi le-a suflat Dumnezeu în ureche… spune autorul; oprindu-ne la două din poveştile cuprinse în volum şi anume: („Icoana unchiului” „Acum sta întins, cu păru-i alb frumos pieptănat. Mereu îl văzuse aşa. Nu-şi aducea aminte să-l fi văzut altfel – o boală lungă ţintuindu-l la pat –, vremea aceea nefiindu-i însă clară în minte. Ceea ce reţinea mereu era o icoană pe care, atunci când vorbea de Războiul cel Mare, la care unchiul luase parte, o atingea mai întâi cu vârful degetelor şi, când încerca să-şi scrie compunerea pentru şcoală, nu mai avea rost teancul de amănunte pe care le strivise pe colţul ca de birou al memoriei. Dintre toate, icoana – mică, plăpândă şi înnegrită parcă de ploile unor sărutări de îngeri –, rămase ca developată pe retina gândului” (…).

„Carul de Sfântul Ilie” (…) Intrând în casă, toţi ne priviră miraţi. Ne luase prea mult plimbarea la care Ilie, părintele cel nou, mă invitase prin sat, să-i cunosc mai bine parohia… Când m-aşezai la masă, îmi păru că-l văd pe Sfântul Ilie, zâmbind, pe-o creastă de nor ce-alerga gonit de-un vânticel ce-adia dinspre Mureş… Şi Gheorghe, urmă­rindu-mă, privea zâmbind şi el: „Hi, să mă… ierte Dumnezeu…“ Şi toţi pufniră în hohot de râs…”

 

Cea de-a doua secţiune practică a catehezei, poartă numele: Preţuieşte viaţa! În cadrul căreia copiii împărţiţi pe grupe au extras citate din mai mult surse (biblice, patristice, literatură) privindu-i în mod expres, pe care le-au expus ulterior pe planşe/foi flipchart.

 

Scriitorul Ernest Bernea, (1905-1990) spunea: „Copilul este un mare dar al vieţii noastre”. Ce spun însă copiii? Răspuns: („Copilul este  un mare dar al vieţii noastre aici: aduce cu el inocenţa, drăgălăşenia şi bunătatea” (Simina, clasa a IX-a). „Copilul îndulceşte viaţa noastră atât de amară; făptura sa mică cu aripi la suflet ne dă multe învăţăminte” (Sabina clasa a VII-a); Un scriitor a spus:  „Zâmbetul copilului este pentru mamă ca o rugăciune pentru Dumnezeu” (Bogdan, clasa a IX-a); „În preajma copilului stăruie mereu o atmosferă de lumină” (Alexandru, clasa a IV-a)

 

Ultima secţiune a catehezei le-a vizat, pe de-o parte, pe mămicile care au născut de curând, din parohie, ca semn de preţuire – oferindu-le un buchet de flori -, iar pe de altă parte, urmând exemplul Mântuitorului Iisus Hristos (Vindecarea slăbănogului din Capernaum) am efectuat vizite pastorale persoanelor bolnave imobilizate la pat, oferindu-le iconiţe, calendare şi plase cu alimente, subliniind, faptul că, aşa precum la Capernaum se arată Dumnezeirea unită cu omenitatea în faţa slăbănogului, tot astfel, se arată şi astăzi Mântuitorul în faţa oricărui slăbănog.

Pr. paroh Ioan-Remus RĂSVAN