Oaspeţi din Taize la Braşov

1489

Doi frați din Comunitatea Internaţională de la Taize au făcut un scurt popas duhovnicesc marţi şi miercuri la Braşov. Ei au venit în comunitatea braşoveană după ce au sărbătorit Sfintele Paşti în București, unde au făcut un pelerinaj pentru a lua parte la slujbele din Săptămâna Patimilor și de Paști în parohiile ortodoxe din oraș, împreună cu fratele Alois, stareţul comunității și 80 de tineri din 20 de țări diferite. Ei au venit să descopere frumusețea slujbelor ortodoxe, a tradițiilor şi a culturii românești. ,,După un astfel de week-end minunat, nu ne-am gândit vreodată ca va fi posibil să avea o primire aşa de călduroasă, dar, desigur, noi am contat pe faimoasa ospitalitate transilvăneană. Cu toate că vremea rece și ploioasă s-a întors inimile noastre au fost încălzite de marele bun venit-mărturisea un tânăr participant. Astfel la Braşov, Flavius Sava, inspectorul de Misiune în cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române Sibiu ne-a oferit cazare stabilind pentru noi un program ambițios de vizită” spunea fratele James.

Vizita a început la noul sediul pentru activităţile de tineret, un imobil generos care va funcţiona ca centru multifuncţional. Apoi am vizitat Centrul Social din cadrul Parohiei ortodoxe “Sfântul Petru și Pavel”, unde se desfăşoară diverse programe sociale şi de voluntariat cu sprijinul pr. paroh Mihai Manolache. A doua zi, ritmul a continuat cu trei școli care îşi deschid porțile pentru noi: Seminarul Teologic Ortodox “Dumitru Staniloae”, Liceul “Andrei Mureşanu” şi Colegiul Naţional “Unirea”.

“Am avut oportunitatea să întâlnim o parte dintre tineri care au fost foarte entuziaști și au avut o mulțime de întrebări legate de activitatea noastră de la Taize” spunea foarte bucuros fratele James mulţumind pr. Ionut Pop şi doamnei director Gabriela Hurghiş pentru frumoasa primire şi deschidere pentru astfel de activităţi.

Vizita fraţilor de la Taize s-a încheiat cu o incursiune istorică la Prima Şcoala Românească şi Biserica “Sfântul Nicolae” din Şcheii Braşovului, avându-l ca ghid pe pr. prof. dr. Vasile Olteanu care i-a primit cu multă dragoste. “

Acest schimb de experienţă a avut un dublu scop. Primul de a ne descoperi comunitatea braşoveană şi a al doilea de a pregăti venirea tinerilor din România la Taize în cadrul taberei internaţionale organizate de Arhiepiscopia noastră în perioada 18 august – 3 septembrie 2016 (detalii program se pot consulta pe site-ul www.taberenationale.ro). Este foarte important să ne cunoaştem personal şi să colaborăm în desfăşurarea de proiecte de tineret la nivel naţional şi internaţional, cu toţii avem ce învăţa unii de la alţii fiindcă împreună suntem mai puternici şi putem ajuta şi mai mulţi tineri să-l descopere pe Dumnezeu. Mă bucur de această experinţă şi aşteptăm cu nerabdare venirea la Taize din vară.

“Multe mulțumiri brașovenilor pentru calduroasa primire, şi așteaptăm cu nerăbdare să urăm bun venit celor care vor vizita comunitatea noastră în Franța, în luna august pentru a continua acest dialog fructuos” ne-a mărturis Fratele James.

 

Autor: Flavius Sava