Oaspeți la Parohia Cisnădioara

1459

Duminica trecută a fost o sărbătoare deosebită pentru comunitatea ortodoxă din Cisnădioara, dar mai ales pentru oaspeții veniți pentru prima oară aici. La Sfânta Liturghie au participat tineri din mai multe țări precum Etiopia, Pakistan, Georgia, Germania, Bielorusia, Ucraina, Rep. Moldova și România, însoțiți de o delegație a instituției pentru diaconie a Bisericii Evanghelice din Germania (Brot für die Welt, Berlin). Prilejul vizitei a fost sărbătorirea jubileului de 20 de ani de când există în Sibiu un curs intensiv de limba germană, oferit de Brot für die Welt pentru studenți din Estul Europei și nu numai.

În acești 20 de ani mai bine de 300 de tineri au beneficiat de cursul intensiv de limbă germană cu profesorii cei mai avizați din Sibiu, după care au avut șansa de a studia mai departe în Germania. Majoritatea absolvenților sunt astăzi clerici sau lucrează într-un fel sau altul în cadrul Bisericii lor, cum este părintele Dr. Radu Gârbacea din Cisnădioara. Jubileul a fost un moment de retrospectivă și mulțumire exprimată de absolvenții cursului și bursierii reveniți în Sibiu. Cu această ocazie s-a lansat public și asociația Dia.Logos, a foștilor bursieri, pentru ca toți absolvenții acestui program să poată rămâne în contact și să dezvolte împreună proiecte relevante pentru Europa de Est.

Vizita la Cisnădioara a fost încununarea neașteptată a programului, deoarece toți absolvenții și mai ales delegația din Berlin au putut trăi bucuria de a vedea împlinit concret scopul investiției lor de ani de zile în exemplul părintelui Radu. Părintele Radu văzuse în timpul studiilor în Germania diferite moduri în care comunitatea creștină poate fi implicată în acțiuni care îi unesc pe oameni și produc un mic venit ce se poate direcționa spre activități culturale și filantropice. Astfel, părintele Radu și-a ales rucodelia florăritului, pe care o face cu ajutorul unor enoriaşi inimoși. Chiar în curtea bisericii se poate vedea o grădină de flori minunată, care funcționează după standarde profesioniste și produce flori superbe pentru toate sezoanele.

În Germania există un ordin călugăresc care se ocupă în special de florărit, de aceea călugării se numesc Blumenmönche (în limba germană: Blumen = flori; Mönche=monahi, călugări). Produc flori și le vând, activitate din care se întrețin și, în plus, reuşesc să reușesc să facă și activități sociale. Prin intermediul contactelor Dia.Logos părintele Radu s-a inspirat din această acțiune și a pus-o în practică cu mare succes. Florile nu numai că împodobesc întotdeauna Sfântul Altar, dar sunt vândute și produc un venit considerabil, care a permis comunității să organizeze diferite ateliere de creație pentru copiii parohiei și excursii. În plus, toți participanții la acest eveniment au primit în dar câte o floare și au servit masa împreună, din partea comunităţii părintelui Radu, moment de comuniune și schimb de experiențe care a adus mare bucurie tuturor membrilor grupului internațional.

Deși termenul Blumenpfarrer s-ar traduce prin „păritele florar” trebuie subliniat aici că părintele Radu nu este în nici un caz un florar ca cei cu care suntem obișnuiți. Iubitor de frumos – după cum se vede în frescele și iconostasul nou care prinde contur și culoare în biserica nouă de la Cisnădioara– părintele este de admirat pentru că a reușit să mobilizeze și să motiveze comunitatea la o acțiune atât de benefică pentru cei care dau, cât și pentru cei care primesc. Îi spun, așadar, „părintele florilor”, pentru că flori sunt în primul rând cei care se bucură să contribuie la această lucrare; flori sunt copiii care beneficiază de activitățile organizate pentru ei; flori sunt, în cele din urmă, creștinii, care numai în grădina potrivită, în condițiile și sub grija gingașă a păstorului lor încolțesc sămânța credinței și o fac să înflorească spre bucuria și folosul celor din jur.

Autor: diacon Alexandru Ioniță