Omagiu adus la Sibiu celor care au înfăptuit Marea Unire

493

Primăria Municipiului Sibiu, Universitatea „Lucian Blaga” și Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu au organizat marți, 22 ianuarie, o ceremonie prin care a fost dezvelită o placă de comemorare pe clădirea unde au funcționat câteva departamente ale Consiliului Dirigent al Transilvaniei.

Placa a fost așezată pe clădirea unde acum se află rectoratul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu și unde au funcționat mai multe birouri ale Consiliului Dirigent, organism care a avut misiunea de a organiza politic și administrativ Transilvania în perioada de tranziție de după Marea Unire de la 1 decembrie 1918. În același timp, această placă este și un omagiu adus celui care a condus Consiliul Dirigent de la Sibiu și a avut biroul în această clădire, marele om politic Iuliu Maniu.

La ceremonie au participat Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, rectorii celor două instituții universitare, prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, respectiv generalul prof. univ. dr. Ghiță Bârsan, viceprimarul Corina Bokor, vicepreședintele Consiliului Județean Sibiu, Christine Manta-Klemens, ofițeri, militari și invitați.

După dezvelirea plăcii de comemorare, IPS Mitropolit Laurențiu a oficiat o slujbă de binecuvântare, împreună cu decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr, prodecanul instituției, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel și preotul militar Florin Pavel.

„A existat o preocupare a instituțiilor din Sibiu de a marca locurile și clădirile, monumentele deosebite unde au avut loc diferite evenimente legate de Marea Unire. Sediul rectoratului Universității «Lucian Blaga» este una dintre clădirile care ne amintesc de momentul în care Consiliul Dirigent a fost la Sibiu. În această clădire și-a avut reședința Iuliu Maniu, cel care a condus acest Consiliu Dirigent. Această placă ne amintește aceste evenimente și ridică la prețuirea cuvenită clădirea rectoratului. Am binecuvântat această placă și ne-am rugat Bunului Dumnezeu ca toate evenimentele istorice pe care le comemorăm acum să fie pentru noi un imbold puternic pentru lupta pe care trebuie să o ducem cu nevoile zilnice, dar și pentru dorința de progres și mai ales cu dorința de unitate a poporului și neamului românesc”, ne-a spus ierarhul.

Istorie și patrimoniu

Despre istoria acestei clădiri, despre rolul lui Iuliu Maniu în înfăptuirea Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 și organizarea Transilvaniei după acest act măreț, a vorbit prof. univ. dr. Marian Țiplic, prorector al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.

„Începând cu 1 ianuarie 1919, clădirea a reprezentat mereu un loc de desfășurare a activităților importante în care Sibiul a fost parte: de la vizita generalului Berthelot, găzduit în clădirea actuală a rectoratului, unde a fost organizată și recepția primirii sale la Sibiu, și până la repartizarea unor compartimente ale Consiliului Dirigent. Astfel, este menționat la 6 aprilie 1919 că la parterul clădirii a funcționat biroul Revizoratului Socotelilor, ceea ce ar fi un fel de serviciu contabil al Consiliului Dirigent, Șeful Siguranței și Biroului de Presă, condus de istoricul Silviu Dragomir, reputat istoric, fost secretar al Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia. La etajul 1 a fost Secretariatul pentru Interne, iar la etajul doi a fost reședința președintelui Consiliului Dirigent Iuliu Maniu”, a spus prorectorul Marian Țiplic.

Directorul Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu, actorul Constantin Chiriac, a oferit celor prezenți un moment artistic, iar mai apoi a avut loc o horă a unirii în fața Cercului Militar din oraș.