Oratoriul bizantin de Crăciun al lui Paul Constantinescu, interpretat la Sibiu

777

Sala „Thalia” din Sibiu a găzduit duminică, 17 decembrie, un concert vocal-simfonic susținut de orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu, dirijată de Matei Pop, Corul „Timotei Popovici” al Catedralei mitropolitane din Sibiu, dirijat de pr. lect. univ. dr. Dan Alexandru Streza și Corul „Codex Apulum” din Alba Iulia, dirijat de prof. Iosif Fiț și pr. Nicolae Topîrcean, cu ajutorul doamnei profesoare de canto Marinela Marc și a doamnei profesoare Anamaria Fiț (corepetitor). Artiștii au interpretat una dintre capodoperele genului vocal-simfonic și anume cunoscuta creație a lui Paul Constantinescu „Nașterea Domnului-Oratoriu bizantin de Crăciun”. Soliști au fost pr. Dan-Alexandru Streza în rolul Evanghelistului, pr. Nicolae-Cătălin Mirișan în rolul lui Irod, Simona Manea în rolul Îngerului și Marinela Marc în rolul Fecioarei Maria.

Sala a fost plină de iubitori ai artei muzicale din Sibiu care au apreciat interpretarea artiștilor. Concertul a marcat și aniversarea celor 70 de ani de la prima audiție a operei lui Paul Constantinescu, o prestație de excepție care a avut loc în Sala Atenelui la 21 decembrie 1947, în interpretarea dată de Valentina Crețoiu, Nella Dumitru, Aurel Alexandrescu, Nicolae Secărean, alături de Corul „România” condus de Nicolae lungu și Filarmonica de Stat dirijată de Constantin Silvestri.

Concertul a făcut parte din Proiectul „Lumină și Armonie” și a fost cofinanțat de Primăria și Consiliul local Sibiu, precum și de Consiliul Județean Sibiu.