Paraclisul de la demisolul noii biserici din Sânpetru a fost sfințit

1465

A treia duminică din Postul Mare a adus o mare bucurie duhovnicească în comunitatea din Sânpetru, județul Brașov, unde Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului a venit pentru a sfinți paraclisul amenajat în demisolul noii biserici din satul brașovean. Locașul de cult a început a fi zidit în urmă cu 13 ani pentru a oferi comunității un spațiu de rugăciune adecvat numărului mare de familii, biserica veche din sat fiind neîncăpătoare. Acum locașul de cult este pregătit pentru a fi pictat și împodobit, iar între timp s-a amenajat paraclisul de la demisol. Ierarhul a zidit masa Sfântului Altar, a așezat moaște în piciorul acesteia și a târnosit spațiul de închinare cu Sfântul și Marele Mir. Locașul a primit hramul Sfinților Apostoli Petru și Pavel și al Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina.

A urmat oficierea Sfântei Liturghii în paraclisul sfințit. În soborul slujitor s-au aflat protopopul de Săcele, Sorin Șerban, parohul Lică Borșan, precum și alți preoți de la parohiile învecinate și nu numai. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul „Anatoly” din Brașov, iar diaconul Mădălin Duca a fost hirotonit preot pentru Parohia Cărpiniș, Protopopiatul Săcele, județul Brașov.

Urmarea lui Hristos

În cuvântul de învățătură IPS Mitropolit Laurențiu le-a vorbit credincioșilor despre semnificațiile Crucii, despre ocrotirea pe care o aduce Sfânta Cruce tuturor credincioșilor care se însemnează cu semnul ei și despre purtarea Crucii ca asumare a greutăților vieții. Ierarhul a tâlcuit apoi Evanghelia citită la Sfânta Liturghie și a evidențiat implicațiile spirituale pe care le are urmarea căii lui Hristos.

„A urma lui Hristos înseamnă să fim cu adevărat creștini, să nu ne fie rușine să ne închinăm, să ne facem semnul Crucii mereu și pretutindeni, să nu fim creștini care am primit doar primele Taine ale Bisericii. În această perioadă Taina Spovedaniei și Taina Împărtășirii sunt merinde pentru viața veșnică, ajutorul și puterea date de Dumnezeu pentru a fi următorii Lui. Această chemare trebuie să o împlinim cu bucurie, să ne rugăm lui Dumnezeu să ne ajute să ne purtăm Crucea, să-I mulțumim pentru Crucea dată și să ne ajute să pășim în această perioadă a postului cu multă responsabilitate pe calea mântuirii. Trebuie să ne îngrijim nu doar de noi, ci și de ai noștri, de aproapele nostru, pe care să-i aducem în fața Mântuitorului Iisus Hristos”, a subliniat ierarhul.

La final părintele paroh Lică Borșan a fost hirotesit iconom stavrofor, ca prețuire a întregii activități misionare și duhovnicești. Părintele Borșan i-a mulțumit ierarhului pentru această bucurie duhovnicească adusă parohiei în Postul Mare și a exprimat recunoștința comunității pentru sprijinul primit din partea multor donatori și binefăcători. Ierarhul a oferit acte de cinstire Consiliului și Adunării parohiale, Primăriei Sânpetru și tuturor donatorilor și binefăcătorilor locașului de cult.