Parastas de șase luni pentru arhid. prof. dr. Constantin Voicu

729

La Catedrala mitropolitană din Sibiu se va oficia mâine, 14 mai, de la ora 11.00, o slujbă de pomenire pentru arhidiaconul prof.dr. Constantin Voicu, la șase luni de la trecerea sa la cele veșnice. Slujba religioasă va fi oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Familia și rudele vor participa la slujba de pomenire alături de numeroși ucenici ai arhidiaconului Constantin Voicu, fost rector al Institutului Teologic de Grad Universitar din Sibiu, actuala Facultate de Teologie Ortodoxă “Sfântul Andrei Șaguna”.

Părintele Voicu a fost unul dintre cei mai mari profesori de Patrologie din țară. S-a născut la 5 decembrie 1929, în oraşul Braşov. A urmat cursurile Institutului Teologic Universitar din Sibiu, pe care l-a absolvit în 1952. A continuat pregătirea la Institutul Teologic din Bucureşti, unde a obţinut titlul academic de „Doctor în Teologie” în anul 1975.
În perioada 1977-1978 a făcut studii de specializare post-doctorale în Elveţia, iar după ce a ocupat diferite funcţii la Institutul Teologic din Sibiu a fost rectorul acestuia în perioada 1979-1992. În anul 2004 a primit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de ofiţer din partea Preşedenţiei României, iar la 7 decembrie 2004, Universitatea din Oradea i-a decernat titlul de „Doctor Honoris Causa”. În anul 2012 şi Universitatea „1 Decembrie” din Alba-Iulia i-a conferit acelaşi titlu. A primit cruci patriarhale din partea a cinci Patriarhi ai României.
În anul 2007, IPS Mitropolit Laurenţiu i-a conferit distincţia „Crucea Şaguniană pentru clerici”. Lista bibliografică a părintelui Constantin Voicu însumează zece lucrări în volum şi peste o sută treizeci de studii şi articole publicate în revistele de specialitate din ţară şi străinătate.
A plecat la cele veşnice în dimineaţa zilei de 13 noiembrie 2015, după o grea şi îndelungată suferinţă trupească.

 

Autor: Ștefan Mărculeț