Părintele Ciprian Negreanu a conferențiat la Sibiu

1328

Asociația Studenților Creștin Ortodocși Români (ASCOR), filiala Sibiu, a organizat marți, 4 aprilie, conferința cu titlul ,,Despărtirile unificatoare” care l-a avut invitat pe părintele Ciprian Negreanu, coordonatorul ASCOR Cluj-Napoca și duhovnicul studenților din Complexul studențesc Hașdeu din Cluj-Napoca. Conferința a fost organizată în parteneriat cu ASCOR Cluj-Napoca, cu sprijinul Departamentului pentru tineret al Arhiepiscopiei Sibiului.

În deschiderea conferinței, vicepreședinta ASCOR Sibiu, Andreea Ștefan, l-a prezentat publicului pe oaqspetele de la Cluj.

,,Părintele Ciprian este  me­reu pus pe treabă, mereu ocupat să intin­dă o mană de ajutor. Dar întotdeauna stă­pânit, delicat, atent la ce i se spune și la ce spune. Și cred că felul său de a fi nu ține atât de tempe­rament sau de exercițiu, cât de dragostea pentru oameni și pentru Dumne­zeu”, a subliniat Andreea Ștefan.

Despărțirile din creație și planul divin

În cadrul conferinței, părintele Ciprian Negreanu, a prezentat și a explicat participanților tema aleasă pentru această întâlnire cu tinerii sibieni. Părintele Negreanu a pornit de la textul Facerii, unde cele create de Dumnezeu au fost despărțite pentru a da frumusețe și unicitate creației și a da unitate, armonie și binecuvântare pe pământ.

„Dacă deschidem Sfânta Scriptură, încă de la primele pagini vedem cum Dumnezeu desparte lumina de întuneric și a numit lumina zi și întunericul noapte. După verbul «a face», al doilea verb folosit imediat și la fel de des în aceste pasaje scripturistice este «a despărți». Cu cât înaintează versetele Facerii, cu atât verbul «a despărți» este întâlnit mai mult. A despărțit Dumnezeu apa de uscat, vegetația de pământ și a poruncit ca cele create să se înmulțească, adică să se despartă din ele alte animale, păsări sau plante. Toate au culminat când Dumnezeu l-a făcut pe om, bărbat și femeie. Toate aceste despărțiri oferă o mare frumusețe creației, pentru că ce-ar însemna pământul fără vegetație sau invers? Și-ar pierde frumusețea amândouă. Țin una de alta, sunt unite una cu alta. Toate aceste despărțiri n-au fost făcute ca despărțirile făcute de diavol, care desparte spre pieire, moarte, distrugere. Toate aceste despărțiri făcute de Dumnezeu au născut frumusețe, bunătate și El Însuși a spus la final despre creație că «sunt bune toate» și nu ne îndoim de cuvântul lui Dumnezeu”, a subliniat părintele Negreanu.

La finalul conferinței, părintele Ciprian Negreanu a răspuns la intrebările adresate de tineri și și-a exprimat bucuria de a conferenția din nou în Sibiu. Părintele Ciprian Negreanu a conferențiat acum pentru a două oară la Sibiu, prima dată fiind în anul 2014.

Autor: Sergiu Hodaș