Zilele Șaguniene 2018: Părintele Dumitru Abrudan și părintele Vasile Mihoc, omagiați la Sibiu

463

Zilele șaguniene 2018 au continuat miercuri, 28 noiembrie, printr-un moment de omagiere a doi mari bibliști de la Sibiu, pr. prof. dr. Dumitru Abrudan și pr. prof. dr. Vasile Mihoc, la împlinirea vârstei de 80 de ani, respectiv 70 de ani. În cadrul evenimentului au fost lansate și două volume omagiale închinate celor doi mari profesori.

Manifestarea a avut loc în Aula „Mitropolit Ioan Mețianu” a Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna”, în prezența Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a decanului instituției, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr, a prodecanului facultății, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, a cadrelor didactice, doctoranzilor, studenților, preoților și ucenicilor celor doi mari dascăli de teologie de la Sibiu.

Cu această ocazie au fost lansate cele două volume omagiale pregătite pentru acest moment: „Voi pune înainte Ierusalimul, ca început al bucuriei mele. Studii și evocări în onoarea Pr. Prof. Univ. Dr. Dumitru Abrudan” și „Sfânta Scriptură în Biserică și Istorie. Studii și evocări în onoarea Pr. Prof. Univ. Dr. Vasile Mihoc”.

În cuvântul de felicitare și de binecuvântare IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit despre contribuția celor doi mari bibliști de la Sibiu la dezvoltarea teologiei românești și la creșterea prestigiului de care se bucură Facultatea de Teologie din Sibiu.

„Simt un sentiment deosebit acum, când participăm împreună la cinstirea a doi profesori care au ținut această școală de teologie pe brațe, pentru o perioadă îndelungată, din punct de vedere al disciplinelor biblice susținute, dar și din punct de vedere organizatoric, pentru că părintele Abrudan a fost și conducător al acestei școli. Sentimentul acesta îl manifest din interior pentru că am ajuns și eu la această parte finală, de după împlinirea unei vârste nu doar trecute în Scriptură, ci și în legiuirile universitare, când la 70 de ani trecem la starea de profesori emeriți”, a spus ierarhul.

Catedra și altarul

Activitatea academică, de cercetare, administrativă și pastoral-misionară a celor doi dascăli sibieni a fost prezentată de pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr, respectiv pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel.

Părintele Dumitru Abrudan a mulțumit pentru acest moment de omagiere și a vorbit despre activitatea sa academică și administrativă la instituțiile de învățământ teologic de la Caransebeș și Sibiu.

„Mulțumesc lui Dumnezeu că mi-a hărăzit să pun piciorul în această instituție si să-mi aduc o contribuie cât am fost eu în stare să aduc, dar aveam acele modele pe care nu le puteam ignora și nu le puteam uita. De aceea, vă mulțumesc pentru ziua de astăzi și Bunul Dumnezeu să răsplătească și această instituție pilduitoare ca să-și împlinească destinul ei până a sfârșitul veacurilor, pentru că este destinul neamului nostru românesc”, a spus pr. prof. dr. Dumitru Abrudan.

La rândul său, părintele Vasile Mihoc a mulțumit tuturor pentru omagierea și pentru cuvintele frumoase adresate și a evidențiat eforturile depuse în cei peste 40 de ani de activitate academică de a întări perspectiva ortodoxă asupra studiului Noului Testament.

„Ca profesor m-a interesat întotdeauna binele studenților și am dorit să le transmit dragostea față de Sfânta Scriptură, înțeleasă drept Cuvântul lui Dumnezeu. Pentru noi Sfânta Scriptură nu este doar o antologie de scrieri vechi, ci este o realitate divino-umană, teantropică și nu trebuie să pierdem din vedere acest lucru, pentru că în lumea occidentală, aproape în toată cercetarea biblică s-a pierdut din vedere dimensiunea divină a Scripturii. Cercetarea critică, liberală cum i se spune de multe ori, nu mai găsește în Scriptură Cuvântul lui Dumnezeu”, a spus părintele Vasile Mihoc.

Zilele Șaguniene 2018 vor continua la Sibiu cu alte manifestări academice și duhovnicești care vor culmina cu sărbătoarea hramului Sfântului Ierarh Andrei Șaguna.