Zilele șaguniene 2017: Părintele Ioan Ică senior a fost omagiat la Sibiu

982

Manifestările puse sub egida Zilelor Șaguniene au continuat luni, 27 noiembrie, la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu cu un moment de omagiere și o lansare de carte dedicată pr. prof. dr. Ioan Ică senior, care a primit distincția „Crucea patriarhală”.

Studenții și cadrele didactice de la Facultatea de Teologie din Sibiu au participat în Aula „Mitropolit Ioan Mețianu” la un moment de omagiere a părintelui profesor Ioan Ică senior, la împlinirea vârstei de 85 de ani. Cu această ocazie a fost lansat și volumul omagial „Mărturisire și dăruire celui între dascăli, părintelui nostru prof. univ. dr. Ioan Ică sr.” apărut la Editura „Andreiana” a Arhiepiscopiei Sibiului în colecția „Studia in honorem” și cu sprijinul Editurii „Astra Museum”.

La manifestare au participat Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, decanul Facultății de Teologie din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr, președintele senatului Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, pr. prof. univ. dr. Mihai Himcinschi, pr. lect. univ. dr. Stelian Manolache de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Constanța, preoți, cadre didactice și numeroși oaspeți.

În cuvântul său, IPS Mitropolit Laurențiu a evidențiat activitatea didactică și de cercetare teologică a părintelui Ioan Ică senior.

„Momentul acesta este unul liturgic. Față de Dumnezeu noi avem datoria de a-L preamări, de a-I mulțumi și după aceea de a-i cere darurile Sale. Am adus acum slavă lui Dumnezeu pentru lucrarea extraordinară care s-a împlinit printr-un ales al Lui, prin profesorul de vocație pe care l-am cunoscut când eram student în 1968. L-am avut profesor un semestru, dar l-am avut împreună-slujitor aici și acrivia și seriozitatea cu care preda cea mai grea disciplină, disciplina fundamentală a teologiei noastre, dogmatica, ne-au impresionat pe toți”, a spus ierarhul.

„Crucea Patriarhală”

Părintele Ioan Ică senior a primit cu această ocazie distincția „Crucea patriarhală”, împreună cu mesajul de felicitare din partea PF Patriarh Daniel, De asemena, părintele Ioan Ică senior a primit din partea Universității „Babeș Bolyai” și a Facultății de Teologie din Cluj-Napoca diplome de onoare, împreună cu mesajele de felicitare din partea decanilor și profesorilor de la facultățile amintite.

Părintele Ioan Ică senior le-a mulțumit tuturor pentru acest moment de omagiere și a ținut o prelegere despre sărbătoarea Nașterii Domnului.

„Aș dori să mulțumesc colegiului Facultății de Teologie pentru inițiativa editării volumului omagial cu prilejul împlinirii celor 85 de ani, pentru cuvintele de apreciere ale tuturor colaboratorilor, celor care au făcut apariția acestui volum și tuturor paritcipanților la acest eveniment, pentru dragoste și neuitare”, a spus părintele profesor.

La final, cei prezenți au avut posibilitatea să-l felicite pe părintele Ioan Ică senior și să-i mulțumească pentru jertfa sa depusă ani de zile în slujba teologiei românești.