Părintele Iosif Trifa, comemorat la Sibiu

614

Asociația Ortodoxă „Oastea Domnului” a organizat la Sibiu în perioada 9-10 februarie, manifestări de comemorare a părintelui Iosif Trifa, la 81 de ani de la trecerea sa la cele veșnice. Membrii Oastei Domnului din toată țara au fost binecuvântați de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.

Așa cum este tradiția de ani buni, în preajma zilei de 12 februarie, membrii Asociației Ortodoxe „Oastea Domnului” se adună la Sibiu pentru a-l comemora pe întemeietorul acestei mișcări de renaștere spirituală, părintele Iosif Trifa. Anul acesta programul a început sâmbătă, 9 februarie, cu lucrările Sfatului Frățesc Lărgit al Asociației, urmate de Adunarea de Tineret cu tema „Munca și lenea duhovnicească”.

În seara zile de 9 februarie, participanții s-au rugat împreună la Catedrala mitropolitană din Sibiu. Slujba Vecerniei a fost oficiată de un sobor de preoți și diaconi condus de pr. prof. dr. Vasile Mihoc, participând și IPS Mitropolit Laurențiu. La finalul Vecerniei, ierarhul i-a binecuvântat pe oaspeții veniți la Sibiu din toată țara și din străinătate și le-a vorbit despre perioada Triodului în care vom intra și învățăturile duminicilor din acest pelerinaj duhovnicesc spre marele praznic al Sfintelor Paști.

„Ne bucurăm să fim din nou împreună. Ne bucurăm pentru că putem împreună să înălțăm laude și mulțumiri către Domnul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos, să o preamărim pe Preacurata Sa Maică, ocrotitoarea noastră a tuturor, și mai presus de toate să facem împreună o călătorie cu Hristos, pentru că frățiile voastre sunteți în pelerinaj, într-o perioadă deosebită a anului. La slujba Vecerniei am ascultat cu toții un fragment din Psalmi, care este pentru noi ceva care ne binecuvântează, ne îndeamnă, ne călăuzește, ne întărește: <<Bogații au sărăcit și au flămânzit, iar cei ce-l caută pe Domnul nu se vor lipsi de tot binele>>. Suntem cu toții în căutarea lui Dumnezeu, cei care suntem aici, cei care venim la biserică și avem curajul să ne numim frați și surori, creștini după numele lui Hristos, mărturisind dreapta credință lăsată ca dar nouă de Dumnezeu. De fiecare dată când m-am adresat dumneavoastră am dorit să vă conștientizez că rânduiala bisericească din cursul anului este ca o școală. Cântările intonate de fiecare dată de dumneavoastră și mărturisirea împreună nu sunt altceva decât un imbold de-al nostru de a împlini voia lui Dumnezeu, de a fi mai buni, de a ne educa”, a subliniat Părintele Mitropolit.

Liturghie și parastas

 Manifestările duhovnicești din acest an prilejuite de comemorarea părintelui Iosif Trifa au continuat duminică, 10 februarie. Participanții au mers în procesiune spre cimitirul municipal din Sibiu unde a fost săvârșită Sfânta Liturghie și parastasul pentru odihna veșnică a părintelui Iosif Trifa. Adunarea asociației a continuat cu evocări ale părintelui Iosif Trifa, subliniindu-se eforturile sale de a promova virtuțile creștine și de a revigora viața bisericească din comunitățile românești ortodoxe.