Părintele profesor Aurel Jivi, pomenit la 15 ani de la trecerea în veșnicie

918

În capela Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu a fost pomenit marți, 31 octombrie, părintele profesor Aurel Jivi. Slujba de pomenire a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.

Pe 1 noiembrie se împlinesc 15 ani de la trecerea la cele veșnice a părintelui profesor Aurel Jivi. Soția părintelui, prof. Liliana Jivi, rudele, apropiații și cadrele didactice de la Facultatea de Teologie s-au adunat în seara premergătoare zilei de comemorare a părintelui Aurel Jivi în capela instituției și s-au rugat pentru odihna veșnică a celui care le-a fost profesor, coleg și îndrumător spiritual.

Slujba de pomenire a părintelui Aurel Jivi a fost oficiată de un sobor de preoți condus de IPS Mitropolit Laurențiu, din care au făcut parte prodecanul Facultății de Teologie, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, cadre didactice și alți slujitori ai sfintelor altare.

La finalul slujbei de pomenire, IPS Mitropolit Laurențiu a evocat personalitatea părintelui profesor Aurel Jivi.

„Părintele Aurel Jivi avea ceva special, avea mereu pe chipul său un zâmbet prin care transmitea ceva și mereu simțea când aveai nevoie de ajutorul lui. Se bucura deplin împreună cu tine, însă și când trăia un moment mai dificil, sau când avea o preocupare dificilă, era atât de aprins în apărarea adevărului încât nu-l putea opri pe drumul acesta pe care a pornit din tinerețe, s-a format și desăvârșit în școala de teologie, cu studii în străinătate, apoi a venit înapoi de unde a plecat ca să lase roade în ogorul Bisericii noastre”, a spus ierarhul.

Un mare profesor și teolog

Părintele Aurel Jivi s-a născut pe 2 august 1943 în Chișoda, județul Timiș. A studiat la Seminarul Teologic din Caransebeș (1957-1963), la Institutul Teologic Universitar din Sibiu (1963-1967), a urmat cursuri de doctorat la Institutul Teologic Universitar din București (1967-1970), cursuri de specializare la Facultatea de Teologie Episcopaliană din Cambridge, Massachusetts (1970-1971) și apoi la Institutul Teologic „McCormick” din Chicago (1971-1973). De la 1 octombrie 1973 a fost asistent la Insititutul Teologic din Sibiu, secția istorică, a suplinit în perioada 1981-1983 catedra de Istorie Bisericească Universală, iar de la 1 octombrie 1983 a fost profesor titular la aceeași catedră. Din 1991 a fost profesor și la Facultatea de Teologie din Oradea. A avut o activitate academică foarte bogată și a participat la numeroase întruniri teologice și ecumenie internaționale. A trecut la cele veșnice pe 1 noiembrie 2002.