Părintele Zenovie Moșoiu a fost înmormântat

1837

Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a oficiat Joi 28 iunie, slujba Sfintei Liturghii precum și slujba înmormântării pentru părintele Zenovie Moşoiu, fost protopo de Brașov. Slujba a avut loc la Biserica „Sfânta Treime” – Bariţiu din Brașov, alături de protopopul de Brașov, Dănuț Gheorghe Benga, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr, prodecanul instituției, pr. prof.univ. dr. Aurel Pavel, pr. lect. univ. pr. Vasile Sorin Dobre, pr. lect. univ. dr. Stelian Manolache, protopopul de Săcele,  Sorin Șerban, pr. Raul Valer Șerban, pr. Sicoe Tudor și un sobor impresionant de preoți.

Într-o atmosferă plină de durere, un prim cuvânt l-a ținut părintele Stelian Manolache, care a prezentat viața părintelui Zenovie Moşoiu, care s-a născut pe 4 martie 1932, în satul Peștera-Bran, județul Brașov și a fost protopop al Brașovului timp de 34 de ani.

A fost hirotonit întru diacon la 1 octombrie 1954 și preot în ianuarie 1955, a început viața pastorală în parohia Şirnea-Bran (1955), a continuat la Peștera-Bran, între anii 1955-1961, apoi a fost transferat la Holbav, pentru anii 1961-1966, Tărlungeni (1966-1970) şi Hărman (1970-1972). Din 1972 a păstorit în Parohia „Sfânta Treime”-Bariţiu din Brașov. Din aprilie 1971 a fost numit protopop al Brașovului, prin plecarea protopopului Vasile Coman ca episcop al Oradiei. După instalare, continuă construirea sediului Protopopiatului (C-tin Lacea nr.37), amenajând birourile, sala de ședințe, dotându-le cu toate utilitățile. Din 1984 a fost nevoit să demisioneze din funcția de protopop și a rămas preot în Parohia „Sfânta Treime” din Cetate. În ianuarie 1990, când au avut loc noi alegeri, părintele Zenovie Moşoiu a fost reales protopop cu majoritate de voturi, fiind reales şi în 2004.

Ca protopop a participat la numeroase sfințiri de biserici, a mediatizat construirea de noi biserici și a organizat în cadrul protopopiatului un Centru Medical, cu medici, asistente și infirmiere, pentru protecția bolnavilor de boli cronice. Tot în cadrul protopopiatului funcționează din 2007 un birou de asistență juridică. Părintele Zenovie Moşoiu a fost protopop al Brașovului până în 1 ianuarie 2011.

Părinte Zenovie Moşoiu a fost sprijin și mângâiere pentru credincioșii care l-au respectat și iubit a fost un om blând, înțelept şi avea un suflet cald.

La sfârșitul slujbei de înmormântare, PS Ilarion a citit cuvântul de mângâiere către familia îndoliată al Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, care a primit cu durere și întristare vestea trecerii la cele veșnice a părintelui protopop Zenovie Moşoiu, fratele nostru. „Prin plecarea sa a rămas un gol în familia sa, în rândul Bisericii noastre, a credincioșilor, pentru că Dumnezeu l-a înzestrat cu mari daruri: darul dragostei, al iubirii și al iertării. Mântuitorul nostru Iisus Hristos Cel Înviat din morți să-i răsplătească jertfelnicia și credincioșia anilor vieții, iar pe cei rămași, familiei și credincioșilor să vă binecuvinteze, să vă mângâie pe toți. Dumnezeu să-l ierte, să-l odihnească, veșnică să-i fie pomenirea. Cu arhierești binecuvântări și părintești condoleanțe pentru familia îndoliată, Laurențiu Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardelului”. Cuvântul scris al părintelui Mitropolit a fost transmis fiului părintelui Zenovie, preot profesor Nicolae Moșoiu.

Despre părintele protopop Zenovie Moşoiu au mai vorbit părintele protopop de Brașov Dănuț Gh. Benga, pr. decan Chifăr Nicolae, și alți preoți care i-au fost aproape în viață.

Autor: ierod. Ciprian Păsărică