Parteneriat catehetic și educativ între Parohiile Jibert, Văleni și Viscri

1892

 

La sfârșitul săptămânii trecute, Parohiile Jibert, Viscri și Văleni din Arhiepiscopia Sibiului au pus bazele unui parteneriat catehetic și educativ dedicat copiilor din aceste comunități. Prima întâlnire cu tinerii a avut tema “Inițierea copiilor în arta picturii pe sticlă” și s-a desfășurat în Parohia Jibert, județul Brașov.

La prima întâlnire catehetică organizată în cadrul parteneriatului dintre cele trei parohii din județul Brașov au fost implicați cei trei preoți parohi: părintele Iulian Vincențiu Ungureanu de la Parohia Jibert, părintele Gheorghe Rășoiu de la Parohia Viscri și părintele Claudiu Vasile Popa de la Parohia Văleni. La întâlnire au participat 40 de copii din Jibert, cu vârste între 4 și 18 ani. Atelierul de pictură pe sticlă a fost coordonat  de părintele Gheorghe Rășoiu, cu o bogată experiență ca ucenic pe șantiere de pictură bisericească și iubitor de patrimoniu bisericesc. Pe lângă aspectele practice, copiii au învățat mai multe despre învățăturile ortodoxe și tradițiile străbune ale Bisericii noastre.

“Obiectivele activității au fost cunoașterea și înțelegerea învățăturilor creștine în Biserica Mântuitorului nostru Iisus Hristos, reflectată prin Taina Învierii, conștientizarea rolului sfintelor icoane în viața creștinului, în casele și în bisericile noastre, colaborarea și dialogul tinerilor din parohiile vecine și înmulțirea dragostei și respectului pentru aproapele nostru. Spațiul pentru desfășurarea activității, materialele necesare picturii, precum și alte momente surpriză au fost puse la dispoziție de parohia gazdă”, ne-a spus părintele Claudiu Vasile Popa.

Tabără de vară la Viscri

Parteneriatul între cele trei parohii din județul Brașov se dorește a fi unul îndelungat, cu scopul de a oferi copiilor posibilitatea de a se iniția în arte și meșteșuguri tradiționale religioase, dar și de a afla mai multe despre credința și spiritualitatea Bisericii noastre.

“Întâlnirea a avut succesul scontat în rândul copiilor. Cei mici au primit la final dulciuri, diplome și cărți și s-au arătat a fi nerăbdători de a participa la următoarele întâlniri unde vor învăța să modeleze lutul și să picteze pe el motive religioase. Această întâlnire va avea loc în Parohia Văleni, iar mai apoi se va organiza o tabără de vară la Viscri”, ne-a mai spus părintele Claudiu Vasile Popa.

Autor: Ștefan Mărculeț