Pavilionul I al Spitalului de Pneumoftiziologie din Sibiu a fost inaugurat și sfințit

518

Recepția oficială a Pavilionului I al Spitalului de Pneumoftiziologie din Sibiu a avut loc miercuri, 20 decembrie, în prezența Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a președintei Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, a managerului spitalului, Cristian Roman, a reprezentanților instituțiilor publice din Sibiu, a cadrelor medicale și a numeroșilor oaspeți.

IPS Mitropolit Laurențiu și un sobor de preoți au oficiat slujba de sfințire, după care ierarhul a felicitat conducerea spitalului și pe toți cei implicați în reabilitarea acestui pavilion.

„Suntem părtași unui eveniment care face parte din grija noastră față de cei aflați în neputință. Noi avem grijă față de lucrarea spirituală, pentru că în incinta spitalului este o biserică ocrotită de doi sfinți tămăduitori, Sfântul Nectarie de Eghina și Sfântul Ioan Rusul. Cu toții ne bucurăm că am mai făcut un pas înainte. Biserica ajută și tămăduiește, iar mulți medici savanți au fost încredințați că ei tratează și Dumnezeu vindecă”, a spus ierarhul

Clădirea Secției Clinice Pneumologie 1 a fost complet renovată și modernizată, valoarea finală a investiției fiind de 3,71 milioane de lei. Fondurile au fost alocate de către Consiliul Județean Sibiu, suma estimată inițial în contract fiind de 4,1 milioane de lei, conform comunicatului oficial transmis de Spitalul de Pneumoftiziologie.

Reabilitarea a presupus lucrări importante de arhitectură a clădirii, precum și refacerea integrală a instalațiilor electrice, termice, de oxigen, sanitare și de canalizare. Totodată au fost înlocuite instalațiile de hidranți interiori, de oxigen, imobilul fiind prevăzut cu instalații pentru ventilație. Saloanele şi spaţiile ce le deservesc au fost reabilitate din punct de vedere igienico-sanitar. În total, în acest imobil sunt 22 de saloane, cu 55 de paturi. Fiecare salon a fost amenajat cu grup sanitar propriu, fiind dotat cu mobilier şi echipamente conform normelor în vigoare.

La nivel structural au avut loc lucrări de reparare a şarpantei şi învelitorii (cu ţiglă ceramică tip solzi), cu înlocuirea parțială a jgheaburilor şi burlanelor şi legarea acestora la reţeaua de canalizare pluvială.

Tâmplăria exterioară din lemn a fost înlocuită, iar faţadele au fost reabilitate termic, ulterior fiind refăcute finisajele exterioare. De asemenea, tâmplăria interioară a fost înlocuită, iar finisajele interioare aduse la standardele prevăzute de legislaţia în vigoare.

Totodată, rețelele de apă şi canalizare au fost înlocuite în totalitate.

Instalaţia de oxigen, racordată la staţia de oxigen existentă în incinta ansamblului, a fost reconfigurată şi înlocuită, fiind prevăzută să alimenteze cu oxigen fiecare loc de pat al pavilionului 1 după reabilitare.

Instalaţia electrică a imobilului a fost refăcută în totalitate. Pe lângă asigurarea sistemelor de iluminat normal (iluminat general, iluminat local la pat pentru lectură, iluminat local la pat pentru examinarea şi îngrijirea bolnavilor, iluminat pentru supraveghere în timpul nopţii), fiecare pat beneficiază de priză şi sonerie.

Pavilionul reabilitat recent a fost dotat cu un aparat de radiologie nou, preţul de achiziţie fiind de 701.992 lei.

„Creșterea calității actului medical este o preocupare constantă  pentru Consiliul Județean Sibiu. Reabilitarea  Pavilionului I al Spitalului de Pneumoftiziologie reprezintă încă un pas spre atingerea acestui deziderat dar și spre oferirea unor condiții optime atât pentru pacienți, cât și pentru personalul medical al spitalului. Adresabilitatea extinsă și la județele limitrofe confirmă că și pașii de până acum au fost făcuți în direcția corectă și că profesionalismul cadrelor medicale și eficiența tratamentelor medicale sunt de necontestat”, a declarat Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.

„Modernizarea pavilionului în care funcționează Secția Penumologie I  este extrem de importantă pentru creşterea calităţii serviciilor oferite în spitalul nostru. De acum înainte, pacienții care vor fi îngrijiți în această secție vor beneficia de confort sporit, astfel încât recuperarea lor să se facă în condiții cât mai prielnice. Mulțumim Consiliului Județean pentru că ne-a sprijinit financiar în realizarea acestei investiții și pentru că ne-a dat posibilitatea ca suma economisită după reabilitarea imobilului să poată fi folosită pentru achiziția de aparatură performantă pentru întreg spitalul”, a declarat Cristian Roman, manager Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.

Cinci aparate medicale necesare pentru secțiile Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu au fost achiziționate în urma economiilor rezultate din modernizarea Pavilionului I. Este vorba despre un videobronhoscop, un analizor automat de imunologie, un concentrator de oxigen portabil, un autoclav și un polisomnograf. Valoarea acestor 5 echipamente medicale este de 372.162 de lei.