Peste 400 de elevi au interpretat cântece patriotice în Catedrala mitropolitană din Sibiu

971

Ziua Națională a României a fost sărbătorită cu anticipare de cei peste 400 de elevi din ciclul gimnazial de la Colegiul Național „Octavian Goga” din Sibiu. Elevii au interpretat mai multe cântece patriotice joi, 29 noiembrie, în Catedrala mitropolitană din Sibiu.

Înveșmântați în costume populare, cu steaguri în mâini și cu mult entuziasm în suflete, elevii sibieni au umplut Catedrala mitropolitană din Sibiu, în ziua care precede hramul Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei. Însoțiți de cadre didactice de la Colegiul Național „Octavian Goga” din Sibiu, de părinți și rude, cei mici au pregătit câteva cântece patriotice care au răsunat preț de câteva zeci de minute în locașul de cult.

La concertul elevilor a fost prezent Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu slujitorii Catedralei mitropolitane. La finalul concertului, ierarhul i-a felicitat pe elevi și pe cadrele didactice coordonatoare și i-a binecuvântat.

„Sunteți plini de putere. Aveți voci curate, aveți o tinerețe pe care noi am pierdut-o, dar o regăsim în voi. Ne-ați creat astăzi o emoție puternică, cea mai mare surpriză și cea mai mare bucurie, ca o școală din cadrul Colegiului Național «Octavian Goga», ciclul primar, care învață într-o clădire a Arhiepiscopiei Sibiului și care la subsol are o cantină oferită de Biserică special pentru voi, să veniți în Biserica mamă a tuturor bisericilor din Sibiu, în Catedrala mitropolitană, într-o zi aleasă. Astăzi este ziua de ajun a praznicului de mâine, sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei și a Sfântului Andrei Șaguna, ocrotitorul Sibiului și ocrotitorul Transilvaniei. Dar ne aflăm și în prag de Ziua Națională, iar anul acesta este și mai importantă această zi pentru că se împlinesc 100 de ani de al realizarea Marii Uniri. Poate că voi rețineți acum câteva date istorice, așa cum făceam și noi la vârsta voastră, dar îmbrăcând astăzi costumul acesta popular, care este mai sfânt decât toate hainele frumoase pe care le aveți, știți că este sfânt pentru că a fost al moșilor și strămoșilor noștri, a fost stropit cu sânge și a fost apărat cu jertfe mari”, a spus ierarhul.

Ocrotirea Sfântului Andrei Șaguna

Cei mici au primit în dar de la ierarh iconițe ale Sfântului Ierarh Andrei Șaguna și au fost îndemnați de IPS Mitropolit Laurențiu să iubească întreaga viață tradițiile, credința și portul neamului românesc. De asemenea, ierarhul a adresat tuturor celor prezenți invitația să participe la programul duhovnicesc închinat hramului Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, ocrotitorul Transilvaniei și al școlilor din această parte a țării, știut fiind faptul că marele ierarh a întemeiat peste 800 de școli în Ardeal dintre care unele dăinuie și astăzi.