Peste 80 de credincioși din Făgăraș, pelerini la Mănăstirea Prislop

1341

 

Un grup de 80 de credincioși de la Biserica “Sfântul Nicolae” din Făgăraș, județul Brașov, a participat recent la un pelerinaj la Mănăstirea Prislop. Credincioșii au avut posibilitatea să primească un cuvânt de învățătură și un cuvânt de întărire în credință din partea viețuitorilor de la mănăstirea hunedoreană.

Însoțiți de preotul paroh Marcel Dobrea, credincioșii au avut posibilitatea să se închine în biserica mănăstirii și la mormântul părintelui Arsenie Boca, iar mai apoi au vizitat alte locuri încărcate de spiritualitate.

“Am ajuns dis-de-dimineață la Prislop și, după ce ne-am închinat în biserica mânăstirii,  ne-am îndreptat spre mormântul părintelui Arsenie. Am simțit o mare liniște sufletească acolo izvorâtă din gândul că ne aflăm în preajma celui pentru care trenează procedura de canonizare, dar pe care o țară întreagă îl consideră «sfânt». Țara Făgărașului îi datorează acel minunat timp în care părintele a declanșat și susținut mișcarea de reînviere duhovnicească de la Sâmbăta de Sus și multă povățuire acordată credincioșilor făgărășeni . Aceștia l-au căutat neîncetat la București, la Sinaia, dar mai ales la biserica din Drăgănescu, unde vreme de 16 ani părintele a pictat lăcașul sfânt. Am urcat apoi la chilia Sfântului Ioan de la Prislop, nesimțind nicicum dificultatea demersului, și am asociat locul altui loc sfințit și sfințitor, chilia Părintelui Arsenie de pe Valea Sâmbetii”, ne-a spus pr. Marcel Dobrea.

 

“Mereu l-am pus pe Dumnezeu înaintea a toate”

După vizitarea acestor locuri, credincioșii din Făgăraș s-au întâlnit apoi cu maica Petronia Orzea, originară din Făgăraș, absolventă a  Liceului “Radu Negru” din Făgăraș și licențiată a Facultății de Teologie  “Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu. Maica Petronia este directoarea Seminarului monahal de la Mânăstirea Prislop și le-a vorbit pelerinilor despre mănăstire și despre istoria acestor sfinte locuri.

”Dumneavoastră, pelerinii, ne-a spus maica Petronia, sunteți darul părintelui Arsenie pentru noi viețuitorii de aici. V-am primit cu drag și dorim să vă fie de mult folos sufletesc, cele trăite astăzi, ne-a mai spus maica Petronia. L-am căutat apoi pe părintele slujitor al mănăstirii, ieromonahul Nifon Boboia. A rămas la fel de jovial și de plăcut ca și atunci când l-am cunoscut ca preot paroh în Porumbacu de Sus, județul Brașov. Cuvioșia sa l-a cunoscut bine pe părintele Arsenie Boca și le-a destăinuit  oamenilor amintiri legate de dânsul. Ne-a amintit și de durerile vieții  proprii:  pierderea unei fiice în vârstă de numai 8 anișori și despărțirea de soție, care a plecat în veșnicie în urmă cu 15 ani de zile. Cineva l-a întrebat cum a reușit să treacă peste durerile acestea, iar el a răspuns: «Nu mi-a fost foarte greu, a spus părintele, pentru că în viața mea, mereu l-am pus pe Dumnezeu înaintea a toate. Și atunci, cu Dumnezeu am trecut peste toate durerile. Și acum sunt fericit să fac ceea ce mi-am dorit din totdeauna, să oficiez Sfânta Liturghie zilnic. Și o fac, de mai mulți ani de zile». Am plecat de la Mânăstirea Prislop încărcați de bine, de sfințenia locului.”, ne-a mai spus părintele Dobrea.

La întoarcere, credincioșii din Făgăraș au poposit la Mânăstirea Orlat, județul Sibiu, unde au participat la slujba de seară împreună cu cele cinci măicuțe și cu părintele duhovnic. Credincioșii au cântat pricesne și I-au mulțumit lui Dumnezeu pentru acest pelerinaj deosebit.

Autor: Ștefan Mărculeț