Pictura bisericii din Buzăiel, județul Brașov, a fost sfințită

1306

Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a sfințit pictura bisericii din Buzăiel, Protopopiatul Săcele, județul Brașov, locaș de cult cu hramurile Duminica Tuturor Sfinților și Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei. Ierarhul a oficiat slujba de sfințire în Duminica a 13-a după Rusalii și a binecuvântat astfel lucrările efectuate în ultimul an la biserica din localitatea aflată la granița Arhiepiscopiei Sibiului cu Episcopia Covasnei și Harghitei. Locașul de cult a fost târnosit anul trecut de IPS Mitropolit Laurențiu, la șase ani de la începerea lucrărilor de zidire, iar de atunci și până de curând, comunitatea sprijinită de Primăria Vama Buzăului și de mai mulți binefăcători a reușit împodobirea bisericii cu pictură.

După slujba de sfințire IPS Mitropolit Laurențiu a oficiat Sfânta Liturghie la altarul de vară din curtea bisericii, împreună cu un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte protopopul de Brașov, Dănuț-Gheoghe Benga, protopopul de Săcele, Sorin Șerban, fostul paroh de la Buzăiel, Vicu Călin, actualul paroh Flaviu Mihai Foica, precum și alți slujitori ai sfintelor altare. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul „Anatoly” din Brașov.

Chemarea de a lucra via Domnului

În cuvântul de învățătură IPS Mitropolit Laurențiu a tâlcuit Evanghelia citită la Sfânta Liturghie, în care s-a prezentat pilda lucrătorilor în vie.

„Fiul Stăpânului din pildă este tocmai Mântuitoul Hristos, Fiul lui Dumnezeu. El a venit să-i răsplătească pe cei care au lucrat în vie, dar ei L-au omorât, L-au răstignit. Dumnezeu a rânduit, însă, pentru toate și ziua de judecată. Această zi este cuprinsă în acea întrebare: «Când va veni Stăpânul viei ce va face lucrătorilor răi? Celor răi cu rău îi va răsplăti și via o va da altuia!». Dacă noi suntem lucrători în via Domnului, cum putem să dăm roade la vreme? Cum evităm să-i omorâm pe trimișii lui Dumnezue? Noi nu facem crime, dar omorâm în noi credința noastră, omorâm curăția vieții noastre, distrugem ce este mai sfânt atunci când lăsăm să ne copleșească păcatul, în loc să-I dăm lui Dumnezeu ceea ce este a lui Dumnezeu, prin tot ceea ce facem în Biserică. Avem o fire înclinată spre păcat, dar avem o șansă de mântuire, prin împărtășirea cu Trupul și Sângele Mântuitorului”, a subliniat Părintele Mitropolit.

La final ierarhul l-a hirotesit iconom stavrofor pe fostul paroh de la Buzăiel, Vicu Călin, cel care a coordonat până de curând toate lucrările de pictură și de împodobire a locașului de cult iar în prezent este paroh la Hărman 2, unde a început lucrările pentru noua biserică din localitate. De asemenea, ierarhul a oferit distincția „Crucea șaguniană pentru mireni” primarului comunei Vama Buzăului, Tiberiu Nicolae Chirilaș, iar Adunarea și Consiliul parohiale precum și mai mulți binefăcători au primit acte de cinstire.

Actualul paroh de la Buzăiel, Flaviu Mihai Foica, i-a mulțumit ierarhului pentru binecuvântarea adusă în micuța localitate brașoveană și i-a adresat invitația de a vizita anual comunitatea parohială și să oficieze Sfânta Liturghie. Părintele Vicu Călin le-a mulțumit tuturor celor care i-au fost aproape în anii de păstorire la Buzăiel și i-a urat noului paroh multă putere de muncă pentru continuarea lucrării pastorale și misionare din comunitate.

Credincioșii din parohie și din localitățile vecine au avut posibilitatea să se închine moaștelor Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, aduse de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.