Pomenire la Sibiu pentru eroii primului război mondial

852

Cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la intrarea României în primul război mondial au avut loc astăzi, 26 august, la Sibiu, mai multe evenimente comemorative dedicate eroilor care au căzut în luptă sau în prizonierat în timpul acestei conflagraţii. La monumentul eroilor din primul război mondial, amplasat în faţa Şcolii de Aplicaţie pentru Unităţi Sprijin de Luptă „General Eremia Grigorescu” din Sibiu a avut loc o slujbă de pomenire oficiată de Înaltpreafinţitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, iar mai apoi ceremonia de rostire solemnă a numelor eroilor căzuţi în primul război mondial.

“Comemorarea ostaşilor eroi care s-au jertfit pe câmpul de luptă în primul război mondial, la împlinirea a 100 de ani de la izbucnirea acestei conflagraţii, s-a făcut şi în Sibiu într-un mod cu totul special. Ne-am rugat lui Dumnezeu să-i aşeze în corturile drepţilor şi să-i numere în rândul sfinţilor. Pomenirea liturgică a fost urmată de o pomenire nominală a trei sute de eroi ostaşi, o pomenire impresionantă. Apoi, în mod personal ne-am exprimat devoţiunea şi cinstirea pe care le merită eroii noştri prin aşezarea unei flori şi a unei lumânări aprinse la monumentul eroilor. Floarea este simbolul dragostei noastre, iar lumânarea este semnul credinţei. Flacăra credinţei trebuie s-o păstrăm aprinsă până în ulitma clipă din viaţa noastră”, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.

Sâmbătă, 27 august, militarii Armatei României vor trece din nou Carpaţii, în mod simbolic. Efective de valoare pluton vor executa marşuri tactice pe principalele rute pe care, exact cu 100 de ani în urmă, ostaşii armatei noastre luau în stăpânire trecătorile Munţilor Carpaţi, pentru a permite trecerea efectivelor diviziilor române aflate în ofensivă. Cu acest prilej, la ora 20.45, se vor depune coroane şi jerbe de flori la monumentul eroilor din primul război mondial din localitatea Boiţa, iar începând cu ora 21.00, o subunitate constituită din cadre militare din garnizoana Sibiu va executa un marş tactic pe itinerarul Boiţa – Tălmaciu.