„Povara libertății”, lansată la Sibiu

440

Mihai Neamțu a fost prezent pentru a treia oară în Sibiu la invitația Organizației Tinerilor din Sibiu (OTS) pentru a lansa una dintre cele mai cunoscute cărți ale sale și pentru a susține o prelegere. Evenimentul a avut loc joi, 11 octombrie, în Aula Magna a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.

Tinerii din Sibiu au avut din nou posibilitatea să se întâlnească și să-l asculte pe scriitorul și filosoful Mihai Neamțu, unul dintre tinerii intelectuali ai României implicați în viața socială, politică, culturală și religioasă a societății actuale. Aula Magna a universității sibiene s-a umplut la evenimentul lansării cărții „Povara libertății”, iar organizatorii au pregătit întâlnirea cu Mihai Neamțu așa cum se cuvine unei seri de gală. În debutul serii, tineri ai Colegiului Național „Octavian Goga” din Sibiu au oferit momente de muzică și poezie, iar doi invitați au interpretat mai multe piese populare la nai și acordion.

În prelegerea sa, Mihai Neamțu a vorbit despre ideologiile care au marcat istoria modernă a Europei, în special cele extremiste, cum sunt fascismul și comunismul, și despre calea de mijloc pe care trebuie să o descoperim în Iisus Hristos.

„E greu de crezut că filosofii produc istorie, dar lucrul acesta s-a întâmplat pentru 70 de ani în Rusia sovietică, pentru alți 80 de ani în China maoistă și pentru 50 de ani aici, în teritoriul nostru atât de drag. (…) Noi ne-am cunoscut în istoria mai degrabă sumbră a comunismului dinastic, târziu, cu Nicolae Ceaușescu care era dictator pe viață, noi ne-am născut într-o lume în care asemenea poezii nu puteau fi ascultate, noi am ascultat poveștile și mai ales poeziile de dragoste cu urechea lipită de radio, mai ales postul de radio Europa liberă, care era singurul post finanțat de americani și am avut șansa să devenim liberi în 1989 și am putut să citim și mai multe cărți de filozofie și am înțeles că, pe lângă această componentă colectivistă, care pune accentul pe dimensiunea exterioară a omului, pe ceea ce ai, nu pe ceea ce ești, privirea asta marxistă, este compensată uneori în Occident de o altă gândire, nu colectivistă, ci individualistă”, a spus Mihai Neamțu.

Calea vieții

În continuare, oaspetele OTS a vorbit despre destinul marelui Nicolae Steinhardt, eroul cărții sale.

„Nicu Steinhardt știe că cele două extreme trebuie evitate, atât comunismul, cât și nazismul sunt niște opțiuni oribile și acceptă să facă o muncă pe care puțini dintre noi am face-o, munca aceea de jos, în anii ’40 el pur și simplu mătură străzile Bucureștiului, sub regimul antonescian, pentru că este evreu și o face cu umilință, o face cu smerenie, curățând zăpada pe timp de iarnă, doar pentru că el este evreu. (…) Nicolae Steinhardt a ales să fie un tânăr celibatar, un tânăr scriitor, a ales să fie el însuși și să nu se lepede de identitatea lui etnică, să fie evreu și a ales să fie pe cărare, pe cale, împreună cu alți prieteni care l-au îndrumat să citească marea literatură patristică și filosofică a Ortodoxiei răsăritene”, a mai spus Mihai Neamțu.

În ultima parte a serii tinerii prezenți au avut posibilitatea să-i adreseze întrebări invitatului, să achiziționeze cărți scrise de oaspete și să primească autografe.