Pr. prof. univ. dr. Viorel Ioniță a conferențiat la Râșnov

749

Vineri, 2 decembrie, preoţii din Protopopiatul Bran-Zărneşti, având binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, s-au întrunit în Biserica „Sfântul Nicolae” din Râşnov pentru a audia o conferinţă tematică susţinută de părintele prof. univ. dr. Viorel Ioniţă. Întrunirea, care a fost convocată şi organizată prin implicarea părintelui protopop Gheorghe Colţea şi audierea conferinţei tematice au avut rolul de a limpezi, explica şi fixa în mod coerent şi corect hotărârile cu caracter canonic şi pastoral-misionar luate la Sfântul şi Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe întrunit în acest an în insula Creta, Grecia.

Preoţii din Ţara Bîrsei şi din Ţinutul Branului s-au bucurat să asculte o lecţie lămuritoare, pe teme actuale care frământă viaţa bisericească, expusă magistral de unul dintre cei mai valoroşi teologi ai ortodoxiei româneşti contemporane. Bucuria aceasta a fost înmulţită şi de faptul că părintele profesor Viorel Ioniţă este născut şi crescut în Ţara Bârsei, în localitatea Dumbrăviţa, judeţul Braşov, comună de care ţine şi satul Vlădeni, sat care a dăruit Ortodoxiei universale pe marele teolog Dumitru Stăniloae.

 Informaţiile lămuritoare transmise preoţilor participanţi de către părintele profesor au avut darul de a fi limpezi, curate şi fluide, deoarece veneau direct de la sursă, ilustrul conferenţiar fiind un participant foarte activ, din partea Sfintei noastre Biserici, la lucrările Sfântului şi Marelui Sinod Panortodox. S-a exprimat speranţa ca peste timp, când corpul Sfintei Biserici va percepe şi va înţelege corect cele hotărâte de către Părinţii Sinodali, sub lucrarea Duhului Sfânt, întrunirea din insula Creta va fi receptată ca un veritabil Sinod Ecumenic.

La conferinţa preoţească de la Râşnov au participat şi câţiva preoţi din Protopopiatul Braşov care au fost însoţiţi de părintele Dănuţ-Gheorghe Benga, protopopul Braşovului.

Întrunirea preoţească, care a avut tema fixată dinainte a dat prilejul preoţilor participanţi să facă şi o rugăciune de mulţumire pentru darurile pe care Bunul Dumnezeu le-a revărsat asupra neamului românesc în cei 98 de ani de istorie care s-au scurs de la Marea Unire.

Cu gânduri bune, într-o atmosferă paşnică şi plină de binecuvântare, cu idei conturate şi limpezi, încrezător în lucrarea responsabilă a Sfintei Biserici, la încheierea conferinţei, părintele protopop Gheorghe Colţea a mulţumit preoţilor participanţi şi părintelui profesor Viorel Ioniţă pentru bucuria de a fi poposit, ca învăţător, în ţinuturile natale. De asemenea în numele preoţilor din protoierie a exprimat ataşamentul faţă de învăţătura curată şi mântuitoare a Sfintei Biserici şi dorinţa de a rămâne uniţi, sub ascultarea Părinţilor canonici, în vremuri în care doar solidaritatea poate ajuta Sfânta Biserică şi neamul românesc, pentru a face faţă valurilor unei societăţi contemporane foarte frământate.

Autor: Maria Gabriela Colţea