Praznicul Bobotezei la Sibiu

1369
6 ianuarie Boboteaza Sibiu

Praznicul Botezului Domnului din acest an a adunat sute de credincioşi la Catedrala mitropolitană din Sibiu, unde Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi format din slujitori ai locaşului de cult şi cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă “Sfântul Andrei Şaguna”. La slujba religioasă au participat reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi judeţene, precum şi numeroşi oaspeţi veniţi să se împărtăşească din harul şi binecuvântarea pogorâte peste credincioşi la acest mare praznic numit şi Epifanie, sau Arătarea Domnului. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala “Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane, iar la final, comisarul-şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Tiberiu Ivancea a primit din partea ierarhului distincţia “Crucea şaguniană pentru laici”, ca apreciere a eforturilor depuse de instituţia menţionată pentru păstrarea ordinii şi siguranţei publice în comunitatea sibiană.

Peste 13.000 de litri de agheasmă

Praznicul Bobotezei a continuat în Piaţa Mare din Sibiu, unde preoţii din oraş au venit pe scena amenajată aici pentru a oficia slujba aghesmei mari alături de IPS Mitropolit Laurenţiu şi Preasfinţitul Ilarion Făgărăşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. Mulţimi de credincioşi au venit în Piaţa Mare pentru a primi apă sfinţită şi a se ruga lui Dumnezeu pentru curăţire de păcate şi ocrotire în noul an. Peste 13.000 de litri de apă au fost pregătiţi în acest an pentru sfinţire, iar la final, preoţii au împărţit credincioşilor sticle speciale cu aghiasmă mare.

În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit credincioşilor despre harul pogorât peste întreaga Biserică la acest mare praznic al Epifaniei şi a explicat însemnătatea duhovnicească a aghesmei mari.

“Dacă la Naşterea Domnului L-am văzut pe Fiul lui Dumnezeu Întrupat, iată că acum Fiul lui Dumnezeu este în apa Iordanului, Duhul Sfânt se pogoară peste El în chip de porumbel, iar glasul Tatălui confirmă divinitatea Acestuia.”

La final, Părintele Mitropolit i-a îndemnat pe credincioşi să fie şi în acest an la fel de ataşaţi credinţei străbune şi tradiţiilor româneşti, pentru a păstra pacea între oameni şi buna-înţelegere între comunităţi.