Praznicul Întâmpinării Domnului la Catedrala mitropolitană din Sibiu

1014

Praznicul Întâmpinării Domnului a adunat mulțimi de credincioși la Catedrala mitropolitană din Sibiu, unde Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu și slujitorii locașului de cult. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Anastasios” din Târgu-Mureș, condus de Iustinian Ioachim Simion.

În cuvântul de învățătură IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit credincioșilor despre praznicul din 2 februarie.

„Iată-ne astăzi exact la 40 de zile de la Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos. Praznicul acesta ne amintește de un eveniment pe care Mântuitorul l-a însușit, o lucrare care exprimă întâi de toate că El a venit să împlinească Legea, nu să o desființeze. Numai că împlinind Legea, El a desăvârșit-o. În 25 decembrie a fost sărbătoarea Nașterii Domnului, la opt zile, pe 1 ianuarie am sărbătorit Tăierea Împrejur a Domnului și iată că acum, la 40 de zile, împlinind o rânduială din Vechiul Testament, Maica Preacurată s-a supus, a împlinit Legea împreună cu ocrotitorul ei, Dreptul Iosif, aducându-L pe Mântuitorul Prunc la Ierusalim pentru ca să fie închinat lui Dumnezeu  și se aducă, așa cum prevedea  în Legea cea Veche, fie un miel-cei care erau mai avuți-, fie o pereche de turturele sau doi pui de porumbel-cei obișnuiți. Săvârșind lucrul acesta, Maica Preacurată n-a trecut prin ritualul Legii Vechi ca să aducă jertfă pentru necurăție și pentru iertarea păcatelor, pentru că ea era cea mai curată dintre ființele acestei lumi, aleasă ca Fiul lui Dumnezeu să se întrupeze, dar împlinind aceasta ea își exprimă aceeași ascultare pe care a mărturisit-o îngerului Gavriil când i-a vestit că va lua în pântece și va naște Prunc”, a subliniat ierarhul.

La final, Părintele Mitropolit le-a mulțumit membrilor Grupului „Anastasios” pentru înfrumusețarea slujbei religioase din această zi de praznic împărătesc.