Praznicul Nașterii Domnului la Catedrala mitropolitană din Sibiu

1055

Praznicul Nașterii Domnului i-a adunat și în acest an pe sibieni în număr mare la Catedrala mitropolitană din inima cetății transilvănene. Sfânta Liturghie din ziua de sărbătoare a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi format din cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu și slujitorii Catedralei mitropolitane. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei din Sibiu, dirijată de pr. lect. univ. dr. Dan Alexandru Streza.

La sfârșitul Sfintei Liturghii IPS Mitropolit Laurențiu a transmis credincioșilor mesajul pastoral adresat în acest la praznicul Nașterii Domnului, scrisoare citită în toate bisericile din Arhiepiscopia Sibiului în prima zi de sărbătoare.

La final, ceata de feciori din Gura Râului și o ceată de Irozi au adus obiceiurile sfinte de Crăciun la Catedrala mitropolitană.

Tradiționala recepție de Crăciun

În seara aceleiași zile ierarhul a oficiat slujba Vecerniei împreună cu Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului și toți preoții de la bisericile din Sibiu. Au fost prezenți autorități județene și locale și mulți credincioși din oraș, dar și oaspeți de mai departe.

La finalul slujbei religioase IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit despre însemnătatea praznicului Nașterii Domnului pentru viața noastră de creștini.

„Sărbătoarea aceasta este sărbătoarea familiei. Dumnezeu a restabilit familia și a menținut-o în cadrul Bisericii, familia cea sfântă, familia cea mare, în care se regăsește fiecare familie în parte. A rânduit Dumnezeu ca să vină El în lume într-o familie, să vină ca Prunc, să crească ca să poată ajunge la starea de maturitate a ființei umane pentru ca pentru noi și pentru a noastră mântuire să se jertfească pe Sine. Pruncul născut astăzi în peștera Betleemului este Mielul de jertfă”, a subliniat ierarhul.

Seara s-a încheiat cu tradiționala recepție de Crăciun de la reședința mitropolitană, unde preoții, familiile lor și invitații au ascultat colinde interpretate de Corala „Timotei Popovici” și au transmis ierarhului urările specifice acestei perioade sfinte.