Praznicul Nașterii Maicii Domnului la așezământul monahal din Nocrich, județul Sibiu

615

La praznicul Nașterii Maicii Domnului, Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului a liturghisit la Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” din Nocrich, județul Sibiu. În soborul slujitor s-au aflat preoți de la parohii de pe Valea Hârtibaciului, iar credincioșii din aceste comunități au participat în număr mare la hramul din acest an așezământului monahal.

Cei prezenți au avut posibilitatea să asculte cuvântul de învățătură al PS Ilarion Făgărășanul, în care a vorbit despre praznicul din 8 septembrie și a tâlcuit Evanghelia citită în Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci.

„Ziua de astăzi a sosit la noi cu lumină duhovnicească, cu bucurie sfântă, fiindcă astăzi se naște Maica luminii și a bucuriei. Astăzi prăznuim nașterea Împărătesei Cerului și a pământului ca rod al rugăciunii, al milosteniei și al facerii de bine, câștigată de la Dumnezeu de Sfinții Părinți Ioachim și Ana. Să-i adresăm Maicii Domnului cu credință această scurtă rugăciune: «Ușa milostivirii deschide-o nouă binecuvântată născătoare de Dumnezeu, Fecioară, ca să nu pierim cei ce nădăjduim întru tine, ci să ne mântuim prin tine din nevoi că tu ești mântuirea neamului creștinesc». (…) Un învățător de lege pe nume Nicodim dorea să se întâlnească cu Iisus. A ales să vină noaptea să nu fie văzut, dar vine cu gând bun. Se gândea că o să-i pună lui Iisus o seamă de întrebări. Nu știm dacă a reușit să i le pună. A reușit să facă o afirmație, să expună un crez de-al lui referitor la persoana lui Iisus: «Rabi știm că de la Dumnezeu ai venit Învățător, fiindcă aceste minuni pe care le faci Tu nimeni nu le poate face dacă Dumnezeu nu este cu El». (Ioan 3. 2) Așadar îl socotea pe Iisus un învățător mai aparte care a venit în numele lui Dumnezeu și care are autoritate și puterea Lui. Observăm că Nicodim n-a reușit să-L întrebe nimic pe Iisus pentru că Acesta i-o ia înainte expunându-i câteva adevăruri. Prima problemă pe care o abordează Mântuitorul Hristos în dialog cu Nicodim este nașterea de sus: «Adevăr, adevăr îți spun: De nu se va naște cineva de sus, nu va putea să vadă împărăția lui Dumnezeu». (Ioan, 3. 3)Se pare că Nicodim nu a înțeles, pentru că imediat îi pune o întrebare lui Iisus: «Cum poate omul să se nască fiind bătrân? Oare poate el să intre a doua oară în pântecele maicii sale și să se nască?» (Ioan, 3.4) Iisus încearcă să-i explice despre ce fel de naștere vorbea: «Adevăr, adevăr îți spun de nu se va naște cineva din apă și din Duh nu va putea să intre în împărăția lui Dumnezeu». (Ioan, 3. 5) Așadar îi vorbește despre botezul creștin și despre efectul acestuia asupra celui botezat. Iisus mai adaugă: «Noi ceea ce am văzut mărturisim și ceea ce am văzut spunem». (Ioan, 3. 11) Și la toate acestea Iisus mai adaugă un lucru, greu de înțeles pentru partenerul său de dialog: «Nimeni nu s-a suit la cer decât cel ce s-a coborât din cer, Fiul Omului care este în cer». (Ioan, 3. 13). Iisus își prezintă identitatea. Iisus îi descoperă acum lui Nicodim că El este Fiul lui Dumnezeu și că precum șarpele de aramă a fost înălțat pe stâlp tot așa și El va fi înălțat pe stâlpul Crucii și toți cei mușcați de șarpele diavol, privind la El nu va muri. Nu numai că nu vor mai muri, dar vor avea viață veșnică. Deci Crucea a devenit altarul de jertfă al Mântuitorului Iisus Hristos”, a subliniat ierarhul.

O parte din credincioșii prezenți au primit Sfânta Împărtășanie și au fost binecuvântați de ierarh.