Praznicul Rusaliilor la Catedrala mitropolitană din Sibiu

1260

Mulțimi de credincioși au participat la Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala mitropolitană din Sibiu la praznicul Pogorârii Duhului Sfânt. Soborul slujitor a fost condus de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, iar răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane, condusă de pr. Dan Alexandru Streza.

În cadrul Sfintei Liturghii pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu a citit mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Părinților și a Copiilor.

Har și sfințenie

La finalul Sfintei Liturghii IPS Mitropolit Laurențiu le-a vorbit credincioșilor despre praznicul Pogorârii Duhului Sfânt și darurile spirituale aduse peste omenire.

„Lucrarea pe care a trimis-o Fiul lui Dumnezeu de la Tatăl prin Duhul Sfânt este acea putere, acel dar nemărginit care lucrează în noi, darul Duhului Sfânt. Dumnezeu Creatorul a făcut lumea și a avut grijă de ea. Lucrarea de mântuire s-a împlinit prin Iisus Hristos, Care ne-a împăcat cu Tatăl, iar lucrarea de sfințire o săvârșește Duhul Sfânt prin tainele Bisericii. Harul Duhului Sfânt este o energie necreată care emană veșnic din Dumnezeu. Nu a fost creat ulterior pentru a avea sprijin, ci s-a revărsat Duhul de viață făcător care, suflat peste noi, a transformat materia în ființă vie. Harul este puterea care vine din cer la invocările făcute la toate slujbele noastre și la rugăciunile adresate lui Dumnezeu”, a subliniat ierarhul.

Mulți dintre credincioșii prezenți au primit împărtășirea cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos și s-au închinat moaștelor Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei.