Premii și daruri pentru copiii din Cisnădie

4121

La „catedrala” de la poalele Măgurii din Cisnădie, duminica premergătoare Zilei Internaționale a Copilului a fost un prilej de “anteprăznuire” a acestei date din calendar consacrate pe plan mondial celor “mai mici fraţi” dintre noi. Pleroma Dumnezeieştii Euharistii a fost continuată de un moment de bucurie mai ales pentru copiii care vin la cateheză în fiecare sâmbăta dar şi pentru toți copiii şi tinerii prezenți. În mod festiv, la finalul Sfintei şi Dumnezeieștii Liturghii aproximativ 50 de copii şi tineri au primit din partea celor doi preoţi parohi premii constând în diplome, cărți şi dulciuri. Cu aceasta ocazie a fost inaugurat şi premiul „Preot Gheorghe Gaşpar” înmânat personal în prezenţa membrilor familiei vrednicului slujitor al altarului mutat în veşnicie de  înseşi doamna preoteasă Maria Gaşpar celor 4 tineri care s-au remarcat prin participarea la sfintele slujbe dar şi prin dragostea lor faţă de biserică şi prin dăruirea lor în activitățile filantropice derulate în cadrul celor două parohii ale Bisericii “Sfânta Treime” din Cisnădie prin centrul parohial “Moştenitorii Ortodoxiei”. Evenimentul s-a dorit a fi un îndoit tribut datorat de Biserică: în primul rând un prinos de recunoştinţă părintelui Gheorghe Gaşpar – ctitorul bisericii prin purtarea vie în memoria comună a jertfei sale dăruite comunităţii ortodoxe din Cisnădie şi lui Dumnezeu, iar în al doilea rând un gest de recompensare faţă de tânăra generaţie şi în acelaşi timp un imbold dat copiilor în apropierea lor de biserică şi de Hristos.

 

Vizită la Centrul „Arca lui Noe”

 

Asociaţia „Arca lui Noe” este o instituţie ce sprijină elevii proveniţi din medii sociale cu probleme (familii dezorganizate, monoparentale, ce întâmpină dificultăţi financiare). Este o comunitate alcătuită din 35 de copii (cu vârste între 7 şi 14 ani), 5 persoane vârstnice şi 12 tineri, de asemenea beneficiari ai programelor desfăşurate periodic. “Arca lui Noe” continuă activitatea Cercului diaconic ecumenic din Cisnădie şi este un proiect al Bisericii Evanghelice KasselBadWilhelmshöhe, sprijinită de Fundaţia “ScülergesstätteArcheNoah” din Germania. Centrul de zi sibian beneficiază de subvenţionare prin fonduri de la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale potrivit Legii 34/1998. Primiţi de mici şi însoţiţi de-a lungul anilor de şcoală primară şi generală, copiii de la Arca lui Noe pot beneficia de serviciile centrului până la terminarea liceului, fiindcă această comunitate păstrează legătura şi cu tinerii adulţi. Aici sunt organizate periodic programe de educaţie antidrog, dar şi excursii sau concursuri. „Ne putem mândri cu faptul că, până în prezent, 3 dintre foştii noştri elevi au ajuns să se înscrie la facultate”, spune Daniela Nicula, asistent social al centrului.

Activitatea centrului, care vine în completarea programului şcolar, constă nu doar în găzduire, sprijin în efectuarea temelor sau consiliere socială, ci şi în monitorizarea permanentă a progreselor făcute de copii. Sunt reguli clare, respectate cu stricteţe: “Urmărim notele, temele, acolo unde este cazul facem vizite. Copiii nu au voie să lipsească nemotivat de la centru”, continuă Daniela Nicula. În fiecare cameră, o nouă poveste cu lumină, băncuţe de lemn, jocuri colorate şi voci de copii. “Acest loc este pentru ei o nouă şansă de a se integra, de a-şi urmări visele şi de a se dezvolta”, mai spune Daniela Nicula. Cu poveşti şi nevoi diferite, copiii de aici sunt aleşi pe baza recomandărilor primite de la Serviciul Public de Asistenţă Socială al Primăriei Cisnădie. “În fiecare an completăm locurile rămase libere, dar avem cereri de înscriere mult peste capacitate, unele chiar situaţii disperate”, spune Wieland Köber.

Aici, în apropierea zilei consacrate copilului, cei mici s-au bucurat de o cateheză pe tema Răstignirii şi Învierii Domnului şi de câteva daruri: trei pachete de hăinuţe, încălţăminte şi jucării noi oferite şi trimise cu generozitate de o credincioasă a Parohiei „Cisnădie IV”.

Bucuria din ochii şi sufletul celor mici este pentru noi un motiv suficient să ne asumăm zilnic bucuria de a ne purta cu onestitate crucea devenirii noastre „întru” oameni (Constantin Noica).

 

Autor pr. Cătălin Crişan