Preotul profesor Ioan Hannia a fost comemorat la Sibiu

1207

În Aula „Mitropolit Ioan Mețianu” a Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu a avut loc marți, 20 martie, seminarul „Comemorarea bicentenarului nașterii preotului profesor Ioan Hannia”. La simpozionul comemorativ a participat și Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.

Evenimentul a fost organizat de Primăria Sadu, Asociațiunea „ASTRA” din Sibiu, Arhiepiscopia Sibiului și facultatea gazdă. Alături de IPS Mitropolit Laurențiu s-au aflat decanul Facultății de Teologie, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr, subprefectul Horațiu Marin, vicepreședintele Consiliului Județean, Marcel Luca, președintele „ASTRA” Sibiu, prof. univ. dr. Dumitru Acu și primarul comunei Sadu, Valentin Dumitru Ivan.

În aulă au fost prezenți preoți, credincioși din Sadu, studenți teologi și tineri veniți să afle mai multe despre viața și activitatea preotului și profesorul Ioan Hannia, care a trăit în perioada 1818-1897. Cei prezenți au avut posibilitatea să asculte un cuvânt de binecuvântare al IPS Mitropolit Laurențiu.

„Evenimentul acesta are o valoare deosebită, patriotică, izvorât nu dintr-un sentiment al unei amintiri, pentru că iată, s-au împlinit 200 de ani de la nașterea preotului și profesorului Ioan Hannia, ci pentru că noi vrem acum, printr-un act de memorie, să evocăm această personalitate. Toți anii de activitate ai săi au fost dăruiți lui Hristos și neamului”, a spus ierarhul.

Slujitor Domnului și neamului

Oficialitățile prezente au transmis mesaje de felicitare pentru organizatorii acestui eveniment de comemorare a unei mari personalități care s-a născut în comuna sibiană Sadu, iar părintele decan Nicolae Chifăr a vorbit despre activitatea academică a preotului profesor Ioan Hannia, cadru didactic la Institutul Teologic Pedagogic din Sibiu vreme de mai bine de 46 de ani. De asemenea, prof. univ. dr. Dumitru Acu a evidențiat activitatea acestuia în cadrul „ASTRA” din Sibiu.

„Ioan Hannia era un bun organizator și aici se asemăna foarte bine cu Partenie Cosma, cu care s-a înțeles foarte bine. Amândoi considerau că, decât să se certe, mai bine să construiască împreună. Ioan Hannia a fost membru în comisia de definitivare a Statului de la Adunarea de constituire a «ASTRA», împreună cu George Barițiu, Iacob Bologa și alții”, a spus Dumitru Acu.

Primarul Valentin Ivan a elogiat la rândul său personalitatea lui Ioan Hannia, unul dintre marii sădeni care au contribuit la emanciparea poporului român din Transilvania.

„Acest mare fiu al satului Sadu a luptat pentru idealul de unitate națională al românilor, al transilvănenilor și al sădenilor. A trăit în secolul al XIX-lea, dar activitatea, dăruirea și dorința lui de a face bine ne pot fi nouă de folos în secolul al XXI-lea. În urma lui Ioan Hannia nu au rămas multe informații despre viața lui, dar au rămas multe lucruri utile pentru societatea în care a trăit”, a spus primarul Valentin Dumitru Ivan.

Simpozionul dedicat preotului și profesorului Ioan Hannia a făcut parte din evenimentele puse sub egida „Sădenii și idealul lor de unitate națională” și din manifestările dedicate Centenarului Marii Uniri.